Az ukrajnai hőerőművekben használt antracitot (extra magas fűtőértékű feketeszenet) a kelet-ukrajnai szakadár területekről szállították eddig az ország többi részébe. A keleti fronton szolgált veteránok azonban január vége óta blokád alatt tartják a térségben a vasútvonalakat, így nem érkeznek meg a hőerőművekbe az antracitszállítmányok. Szakértők szerint a készletek annyira megcsappantak, hogy ha a kabinet nem vezet be korlátozásokat, kevesebb,mint egy hónapra elegendő szén van az erőművek ellátására - írja az MTI.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök a szükségállapotról hozott döntést azzal indokolta, hogy a kormány ily módon igyekszik elkerülni, vagy legalább minimalizálni az energiafogyasztási korlátozások bevezetését. Külön hangsúlyozta, hogy a lakossági fogyasztóknál egyelőre nem korlátozzák az áramszolgáltatást. Hozzáfűzte, hogy amennyiben erre mégis rákényszerülnének, arról előre értesítik az érintetteket.

Andrij Herusz energetikai szakértő a Facebookon kifejtette: a szükségállapot egyelőre annyit jelent, hogy az antracittal fűtött hőerőművek blokkjait minimális fogyasztásra állítják át. Szerinte a lakossági energiafogyasztás korlátozására még legalább másfél hónapig nem lesz szükség. A héten a szükségállapot bevezetését kezdeményező energetikai minisztérium is azt jelezte előre, hogy az erőművek minimális szénfogyasztásra való átállítása esetén az antracitkészletek még 40 napra elegendőek.

Ukrajnában 2014 végén kellett szénhiány miatt lakossági energiakorlátozást bevezetni. Akkor több városban és Kijev számos kerületében reggel vagy este, esetenként mindkét időszakban két-három órákra leállították az áramszolgáltatást a lakásokban.