Belaruszban az infláció október végére elérte a 89 százalékot - közölte Alekszandr Jarosenko gazdasági miniszterhelyettes, s mától újabb áremelések léptek életbe, de hamarosan újra drágulnak az üzemanyagok is.

A pénzromlást elsősorban a rubel három leértékelése okozta. Márpedig ez a folyamat nem lassulni, hanem gyorsulni látszik. A minisztérium prognózisa szerint jövőre a dollár árfolyama elérheti a 20-22 ezer belarusz rubelt, vagyis a jelenleginek csaknem háromszorosát. Ennek fényében különösen ambiciózusnak tűnik Mihail Mjasznyikovics bejelentése, hogy jövő év végére 19 százalékra szorítják le az inflációt.

Mint a minszki Telegraf jelentette, tegnaptól 9 százalékkal emelkedett a távfűtés és 7 százalékkal a villanyáram ára minden intézmény számára, az árvaházaktól az egyházakig, a kórházaktól a kertészetekig. Miután legutóbb egy hete emelték ezeknek a szolgáltatásoknak a díjtételeit, az áram és a fűtés november 1. óta összesen 15 százalékkal drágult. A kormány elé több javaslat is került az üzemanyagárak emelésére, valószínűleg 30 százalékkal mennek feljebb az árak - ismét, mivel a legutóbbi, október közepivel együtt idén eddig kilencszer emelték a benzin árát. Jelenleg egy liter 95-ös oktánszámú benzin 5360 rubelbe kerül, de a forgalmazó Belneftekhim szerint a reális ár egy dollár volna, ami a mostani árfolyamon több mint 8 ezer rubelt jelent. (Mindezt persze a magyar autósok továbbra is irigykedve szemlélhetik.) A benzinkutak üzemeltetője bejelentette, hogy ezen túl nem adnak ki előzetes tájékoztatást az áremelésekről, mert az "nem volna helyes".

Miközben Alekszandr Lukasenko kitartóan ismételgeti, hogy az év végére a belaruszok már elfelejthetik a valutaválságot, és a NATO támadására számítva növeli a katonai kiadásokat, más frontokról is kedvezőtlen hírek érkeznek.

Jarosenko nemcsak az inflációról beszélt szokatlan nyíltsággal. A minisztertanács ülésén kifejtette, hogy a gazdaság növekedése jövőre csak az export növelésével érhető el - márpedig az elmúlt öt évben a kivitel csupán 5 százalékkal bővült. Ezen még az sem változtatott volna, ha teljesen leállítják a fogyasztási cikkek és a beruházási javak importját. Márpedig csak a külföldi kereslet emelkedése ellensúlyozhatja a hazai negatív folyamatokat - mondta Jarosenko.