Brüsszel komolyan figyelmeztette az európai bankokat, tartsák magukat távol az Oroszország által tervezett nemzetközi kötvénykibocsátástól. Korábbi hírek szerint Oroszország nemzetközi bankok bevonásával idén mintegy 3 milliárd dollár értékű kötvény kibocsátására készült, hogy sikerüljön betömni az ország költségvetésén az alacsony olajárak és a nyugati szankciók miatt keletkezett lyukat. Ez lenne az első ilyen jellegű tranzakció Oroszország részéről azóta, hogy a Krím megszállása miatt életbe léptek vele szemben a nyugati szankciók - írta a Financial Times.

Korábban már Washington is adott ki hasonló jellegű figyelmeztetést a legnagyobb amerikai befektetési bankoknak, mondván, egy ilyen jellegű tranzakcióban való részvétel ellentétes lenne az amerikai külpolitika céljaival, s a résztvevő bankok számára komoly reputációs kockázatokat hordoz.

Bár az Európai Unió által életbe léptetett szankciók direkt módon nem tiltják az orosz államkötvények vásárlását, azonban vezető EU tisztségviselők nem hivatalos csatornákon keresztül figyelmeztettek annak veszélyeire, hogy az orosz állam nem a megfelelő módon használná fel a kibocsátást - írja a lap az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva.

Ha a minősített figyelmeztetés meggyőzné az európai bankokat arról, hogy távol maradjanak a kibocsátástól, akkor könnyen hamar véget érhet Oroszország két év óta első kiruccanása a nemzetközi tőkepiacokra. Világos, hogy nem szeretnék, ha részt vennénk a kibocsátáson - mondta a lapnak egy, az üggyel kapcsolatban álló bankár.

A figyelmeztetések ellenére Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes múlt hónapban még azt bizonygatta, hogy elegendő külföldi bank érdeklődik a kibocsátás iránt ahhoz, hogy sikeres lehessen. Andrej Beljuszov, Putyin elnök gazdasági tanácsadója eközben azt bizonygatta, hogy az amerikai pénzügyminisztérium korábbi figyelmeztetése nem fogja megemelni az orosz adósság finanszírozási költségeit.