Barack Obama minden korábbinál határozottan kiállt amellett, hogy volt külügyminisztere, Hillary Clinton kövesse az USA elnöki székében - tudósított a Bloomberg a Demokrata Párt konvenciójának szerdai napjáról. Obama szerint Clinton kész arra, hogy az amerikai hadsereg következő főparancsnoka legyen.

Soha nem volt az elnökjelöltek között Hillary Clintonnál felkészültebb politikus a tisztség betöltésére, beleértve ebbe férjét, Bill Clintont, illetve saját magát is - jelentette ki Amerika első embere utalva a demokrata jelölt szenátori, miniszteri és más közszolgálati megbízatásaira, amelyeket évtizedeken át ellátott.

Obama beszédében emellett saját két elnöki ciklusának eredményeit is védte. Emlékeztetett arra, hogy 2009-es egy pénzügyi káoszban és recesszióban lévő országot vett át, amely mostanra stabil lábakon áll és szerinte minden gondja ellenére optimistán tekinthet a jövőbe.

Éles ellentét

Mintha nem is ugyanarról az országról beszélt volna, mint Donald Trump ingatlanmágnás, a republikánusok elnökjelöltje, aki egy héttel korábban fekete képet festett az USA-ról. Obama szerint Trump mondandója nem igazán volt republikánus és semmiképpen sem volt konzervatív. Egy mélyen pesszimista víziót hallhatott tőle közönsége egy olyan országról, amelyben az emberek egymás ellen fordulnak és a hátukat mutatják a világnak.

Semmilyen komoly megoldási javaslat nem hangzott el az ország igazi problémáival kapcsolatban. Csupán mások hibáztatását hallhatta a közönség, a dühöt és a gyűlölködést szította az előadó. A kemény kritika ellenére Obama még finoman fogalmazott az ellenféllel kapcsolatban.

Megismerem a szélhámost

Az elnököt követő felszólalók részletes listát adtak az ingatlanmágnás "vétkeiről". Joe Biden, az USA alelnöke tapsvihart aratott megjegyzéseivel. Nem volt még olyan elnökjelölt az ország történetében, aki kevesebbet tudott volna és kevésbé felkészült lett volna a nemzetbiztonság ügyében, mint a Trump - jelentette ki. Nem választhatunk meg olyan embert az ország élére, aki a félelmeinket akarja kihasználni.

Még keményebb volt Michael Bloomberg, akit kétszer republikánus színekben, egyszer függetlenként választottak meg New York polgármesterének, és gondolkodott azon, hogy elindul az elnökválasztási harcban. New York-i vagyok, ezért felismerem, ha szélhámossal találkozom - kezdte. A lényeg, hogy Trump a kockázatos, nemtörődöm, radikális opció, és nem engedhetjük meg magunknak ezt a választást.

Bloomberg nem rejtette véka alá, hogy Clintont sem tartja hibátlan jelöltnek, ám szerinte a szavazóknak rá kell adniuk a voksukat a volt ingatlanmágnással szemben, aki "veszélyes demagóg".

Magas labdák

Eközben Trump floridai golfklubjában tartott sajtótájékoztatóján feladott néhány magas labdát azoknak, akik az oroszokkal való kokettálással vádolják. Tett például egy igen szokatlan megjegyzést, amely a demokrata elnökjelölt egyik tanácsadója, Jake Sullivan szerint világossá teszi, milyen fogalmai vannak a nemzetbiztonságról.

Oroszország, ha figyelnek minket, remélem megtalálják a 30 ezer hiányzó e-mailt - utalt arra, hogy sokak szerint orosz hackerek lopták el és hozták nyilvánosságra a demokraták választási bizottságának több tízezer elektronikus levelét, amelyekből kiderült, hogy a testület elfogult volt Clinton javára ellenfelével Bernie Sanders szenátorral szemben. Szakértők szerint akárki volt is az adattolvaj, lehet még a birtokában bizalmas e-mail.

Másik elszólása szerint ha megválasztanák, akkor megfontolná, hogy elismerje a Krím félszigetet Oroszország részének. (Az Ukrajnához tartozó területet, amelynek hovatartozását a kilencvenes években egy Budapesten aláírt nemzetközi szerződésben elfogadta az orosz fél, 2014 tavaszán a kijevi hatalmi vákuumot kihasználva az orosz vezetés lényegében elcsatolta a szomszédos országtól - a szerk.)

Szerepcsere

Donald Trump válaszában kijelentette, hogy a demokraták olyan víziót vázoltak fel az Egyesült Államokról, amely a legtöbb amerikai számára egyszerűen nem létezik.

A Politico közéleti internetes portál viszont egy különös szerepcserére hívja fel a figyelmet - idézte a site-ot a BCC. A Politico szakírója, Michael Hirsh a szerdai beszédek hallatán úgy látja, hogy gyökeresen átalakult vagy talán éppen az ellenkezőjére fordult a két nagy amerikai párt évtizedek óta fennálló szereposztása a biztonságpolitikával kapcsolatban.

A vietnami háború óta először a Demokrata Párt látszik annak a politikai erőnek, amely kellő hozzáértéssel viszonyul a nemzetbiztonság ügyéhez.