Az európai országok vezetői vasárnap akarnak dönteni a görög kormány végső reformelképzeléseiről és más javaslatairól. Ennek érdekében EU-csúcsot tartanak - derült ki a Guardian live blogjának tudósításából. Angela Merkel német kancellár az erózónacsúcsról távozóban megerősítette, hogy szerdára várják a görögök javaslatait, amelyeket a szakértői és pénzügyminiszteri egyeztetés után csütörtökre pontosíthatnak.

Előbb a hosszú távú, később a rövid távú teendőket véglegesíthetik. Áthidaló hitelekkel nem lehet kezelni a helyzetet - derült ki a kancellár asszony szavaiból. Ugyanakkor az athéni kormány eddig nem tett le eleget az asztalra ahhoz, hogy megkezdhessék a tárgyalásokat egy új segélyprogramról.

Hivatalos terv

A görög kormányfő részletes tervet ígért, amelyről néhány napon belül meg kell állapodnunk - tette hozzá. Kérdésre felelve Merkel azt is elárulta, hogy nem tárgyaltak egy párhuzamos valuta bevezetésének lehetőségéről Görögországban. Arra célzott, hogy az ilyen részletek kidolgozása a pénzügyminiszterek feladata. Végül leszögezte, hogy álláspontja szerint az adósságcsökkentés ellenkezne az európai alapszerződéssel.

Francois Hollande francia államfő arról tájékoztatta a sajtót, hogy az Európai Központi Bank vasárnapig biztosítja a görög bankok pénzellátását. Elmondta azt is, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) szombaton tartanak újabb értekezletet a görög javaslatok végső véglegesítésére.

Donald Tusk, az Európai Tanács, illetve Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatóján megerősítette az előbbieket. Tusk leszögezte, hogy öt nap maradt a megegyezésre, ha ez nem sikerül, akkor megvalósulhat a legsúlyosabb forgatókönyv, Görögország államcsődje, a bankrendszer fizetésképtelenné válása, ami igen fájdalmas lesz a görög társadalom számára.

Hivatalos határidő

Nem kétséges, hogy ennek egész Európára komoly hatása lenne. Tusk hangsúlyozta, hogy eddig szándékosan nem beszélt határidőkről, de most kénytelen újra aláhúzni, hogy ez az utolsó hét a görög válság megoldására, amelyért nem csupán a görögöket, hanem egész Európát felelősség terheli.

Arra a kérdésre is felelt, hogy miért hívják össze mind a 28 EU-tagállam vezetőjét. Azért, mert lehet, hogy nem lesz javaslat az asztalon vasárnap sem. Ezért át kell tekinteni a humanitárius segítségnyújtás lehetőségét is Görögországnak.

Hivatalos Grexit forgatókönyv

Juncker még komolyabb bejelentést tett: az európai vezetés készül egy Grexit forgatókönyvvel, azaz a görögök eurózónás kilépésének tervezetével is. Elismételte, hogy nem akarja, de elképzelhetőnek tartja ezt. Kérdésre felelve közölte, hogy a görög reformterv benyújtásának végső határideje péntek reggel fél kilenc.

Az európai vezetők türelmének végét minden bizonnyal Dalia Grybauskaite litván elnök megjegyzése fejezte ki a legjobban. Grybauskaite arra panaszkodott, hogy a görög kormány minden kérdésükre azzal felel, hogy manana. Ez spanyolul szó szerint azt jelenti, hogy hamarosan, miközben valójában azt jelenti, hogy soha napján. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök viszont azt mondta a csúcs után, hogy vasárnap ők is pontot akarnak tenni a válság végére.

Egy elemző azzal a szarkasztikus megjegyzéssel összegezte a sajtótájékoztatókat twitteres bejegyzésében, hogy úgy tűnik, Merkel, Tusk, Juncker és a többi eurózónás vezető nem kapta meg az emlékeztetőt arról, hogy a görögöknek megerősödött a tárgyalási pozíciójuk a hitelezők ajánlatát elutasító vasárnapi görögországi népszavazás után.