A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által kiszámolt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 2012 áprilisa óta a legmagasabb szintre, 51,8 pontra emelkedett márciusban az előző havi 51,6 pontról - közölte a kínai statisztikai hivatal pénteken.  Elemzők stagnálásra, 51,6 pontra számítottak - írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására, az alacsonyabb pedig lassulásra utal.

Az ipari termelés növekedését tükröző alindex 54,2 pontra nőtt a februári 53,7 pontról. Az új megrendelések állománya is gyarapodott, de a fő hajtóerő a belföldi kereslet volt. A foglalkoztatottsági alindex a februári 49,7 pontról 50,0 pontra kúszott fel.

Gyorsult a növekedés a feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban is márciusban. A szektor beszerzésimenedzser-indexe 55,1 pontra ugrott a februári 54,2 pontról, ami 2014 májusa óta a legjobb érték. A CFLP alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

A Capital Economics, a City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza a friss adatokat kommentálva rámutatott, hogy Kína gazdasága továbbra is jól működik, bár kétséges, hogy hosszú ideig fenn tudja tartani jelenlegi lendületét. "Az ingatlanpiaci korrekció még sokáig eltart, ami a gazdaságpolitikai szigorításokkal együtt a befektetések és az ipari termelés lassulását eredményezi a következő negyedévekben" - hangoztatta az elemzőház.

A januári és a februári kínai gazdasági mutatók többsége erős volt, de a kínai holdújévi ünnepségek torzíthatták az adatokat, ezért idén a március az első hónap, amikor a befektetők valós képet kaphatnak a helyzetről.