Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Valószínűleg el akarják kerülni, hogy a kancellár asszony szavahihetőségét megkérdőjelező, végeláthatatlan politikai vita alakuljon ki a görögöknek nyújtandó újabb támogatásról - vélik az athéni ekathemerini.com hírportálnak nyilatkozó elemzők Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint Görögországnak szüksége lesz egy további, harmadik uniós segélycsomagra is. Berlini kormányzati források ugyan azt állítják, hogy nincs változás a német politikában, amely nyilvánosan egyelőre elutasítja a görög program felülvizsgálatát, ám a pénzügyminiszter nem véletlenül vetette oda ezt a mondatot.

Schäuble nem részletezte, mire gondol, ám elismételte, hogy a német kormány továbbra sem tarja elképzelhetőnek a görög adósságok egy részének leírását. Miután ezek jórészt az uniós kormányok kezében vannak, csökkentésük egyet jelentene azzal, hogy az adófizetők pénzét adományként átnyújtották Görögországnak. Ezzel megerősítette Angela Merkel kancellár ígéretét, miszerint a görögök minden eurócentet vissza fognak fizetni az uniós hitelből, ám miután nyilvánvaló, hogy ez az eddigi feltételekkel lehetetlen, engedményt tett az újabb EU-s pakk meglebegtetésével.

Mire költenék?

Várakozások szerint a Görögország finanszírozásában 2014 és 2016 között mutatkozó lyukat tömnék be a friss forrással. Az IMF becslése szerint 10,9 milliárd euró hiányzik a várnál kisebb adó- és privatizációs bevételek, illetve a brutális - évi 4,6 százalékos - GDP-csökkenés miatt. Az athéni kormány már jelenleg is pótmegoldásokkal igyekszik tartani a frontot.

A görög bankok feltőkésítésére rendelkezésre álló pénz egy részét csoportosítják át a költségvetésbe, illetve abban bíznak, hogy tovább csökkenhet az eurózóna kormányaitól még az első hitelcsomagban kapott, kétoldalú államközi szerződésen alapuló hitelek kamata. Összességében görög kormányzati források szerint elég lenne egy ötmilliárd eurós harmadik segélycsomag.

Schäuble megszólalása más fénybe helyezi Jörg Asmussen, az Eurpai Központi Bank kormányzó tanácsának tagja mai athéni látogatását. A német pénzügyi szakértő ugyanis korábban Merkel közeli munkatársa volt. Asmussen a kormány tagjain kívül az üzleti élet és társadalmi szervezetek vezetőivel is konzultál a görög segélyprogram helyzetéről.