A német főváros télen-nyáron egyaránt vonzza a látogatókat, így nem véletlen, hogy a hotelkínálat is egyre bővül. Az elmúlt évtized során kétszeresére emelkedett a Berlint felkereső turisták száma, ezért az épülőben lévő 31 új szállodának aligha okoz majd nehézséget szobáinak kiadása, holott jelenleg összesen 811 hotel várja a vendégeket.

Ebben némi szerepet játszik az is, hogy a német fővárosban átlagosan 89 euróért lehet szobát bérelni. Hamburg már valamivel drágább, csakúgy mint Frankfurt. A legtöbbet Münchenben kell fizetni egy hotelszobáért, ahol az átlagos ár 110 euro. A sörfesztivál, az Oktoberfest idején persze ennél jóval magasabb összeggel kell számolni a Münchenbe látogatóknak. De a hotelárak még így is elmaradnak a nemzetközi átlag mögött és - mint a vendéglátóipari szövetség szóvivője elmondta - a kínálat általában felülmúlja a többi európai országban tapasztalható színvonalat.

Ennek ellenére, nem annyira az elegancia és kényelem az, ami a németeket egyre jobban a hazai célpontok felé vonzza, hanem a vélt, vagy valós biztonság, amelyet szülőföldjükön éreznek. Az új hotelek épülése együtt jár a személyes vezetés alatt álló kisebb panziók fokozatos hanyatlásával, mert a jórészt különböző láncolatok birtokát képező szállodák jóval versenyképesebbek, mint a csupán néhány vendég fogadására berendezkedett családi panziók.

Mivel egyre több német saját országában tölti szabadságát, az útiköltségek is alacsonyabbak és az így megtakarított összeget inkább a szállodai kényelemre költik, ezért mind több három és négy csillagos hotel épül. A vendéglátóipari szövetség szóvivője megelégedéssel állapította meg, hogy a németországi szállodák kihasználtsága folyamatosan emelkedik és idén már meghaladta a 70 százalékot, amelyről a Földközi-tenger melléki közismert turistaközpontok manapság már csak álmodozni tudnak. A szóvivő azonban utalt arra, hogy ebben a hotelépítési hullámban szerepet játszik az is, hogy a városokban igencsak vonzó befektetésnek bizonyul új szállodák létesítése.