Az index ugyanakkor júliushoz képest 0,2 százalékos növekedést mutatott. Elemzők defláció kialakulásától tartanak az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában, mivel már egy évtizede nyomott a növekedés üteme.

Júliusban a fogyasztói árindex éves bázison 0,1 százalékkal emelkedett, havi összevetésben pedig 0,1 százalékkal csökkent. Elemzők augusztusra éves összevetésben 0,2 százalék csökkenést, az előző havihoz képest 0,1 százalék emelkedést vártak.

Utoljára 1959 szeptemberében mértek éves szintű fogyasztói árcsökkenést Olaszországban, 1,1 százalékponttal volt kevesebb az érték az előző évinél.

A csökkenés oka elsősorban az energia és a távközlési árak mérséklődése, továbbá az élelmiszerek és nem alkoholos italok árának visszaesése a hivatal szerint.

A maginfláció - a változékony energia és friss élelmiszeráraktól megtisztított mutató - 0,5 százalékra csökkent éves szinten augusztusban, a júliusban mért éves 0,6 százalék után.

Az uniós módszertan szerint számított - a leárazásokat jobban figyelembe vevő - harmonizált inflációs index havi és éves szinten is 0,2 százalékponttal csökkent júliushoz képest. Ez 2002, az index elindítása óta a legalacsonyabb szintnek számít. Elemzők 0,1 százalékos csökkenést vártak.