Martonyi János magyar külügyminiszter a hét végén békeajánlatot tett Európának: alkotmányos változtatásokat ígért, amelyekkel eleget tennének az uniós korrekciós igényeknek. Óvakodni kell azonban a magyarok ajándékától - utal Scheppele a görögökkel kapcsolatos mondásra, amely a trójai faló adományozásához kötődik, azaz az átverés szinonimája. A Martonyi ajánlatában szereplő módosítások kivezetnek ugyan néhány kifogásolt passzust az alkotmányból, ám a lényegen nem változtatnak, ha nem kerülnek ki más törvényekből is. A külügyminiszter sajtótájékoztatója alapján az amerikai alkotmányjogász úgy véli, erről van szó.

Az ajánlat hátterében az lehet, hogy Európa az utóbbi időben hozzálátott ahhoz, hogy valamilyen komoly lépést tegyen az évek óta a folyó magyar ügy rendezésére. A budapesti kormány ezért lázas tevékenységbe kezdett, hogy kiengesztelje bírálóit, ám amivel próbálkozik, az túl kevés és túl későn jött. Scheppele ezt követően részletezi a folyamatban lévő uniós vizsgálatokat, amelyek szerinte tényszerűen bírálják Budapestet a jog uralmának megsértéséért és a demokrácia korlátozásáért. A magyar kormány rendre megpróbálja politikai síkra terelni a nézeteltérést, ám a kritika tényszerűsége miatt ez egyre nehezebben keresztülvihető.

Bütykölnek az utolsó leheletükig

Az alkotmányjogász ezután részletesen elemzi Martonyi nyilatkozatát az MTI tudósítása alapján, majd hangot ad alapvető kétségeinek. A magyar kormány kétségbeesetten igyekszik elkerülni az európai szankciókat. Ezért a végtelenségig fogja barkácsolni a jogszabályait, amivel azt a látszatot akarja kelteni, hogy folyamatos "dialógusban" van az unió intézményekkel, hogy megbízható partnere bírálóinak, akikkel osztozik az európai alapértékeken. A Fidesz tudja, hogy ha egy lépéssel Európa előtt jár, azaz ha egyik változtatást ajánlja a másik után, amivel újabb és újabb vizsgálatok indítását provokálja ki, akkor elkerülheti az igazság pillanatát, azt, amikor el kell számolnia azzal, amit tett.

Európának látnia kell, hogy a Fidesz belső körei tele vannak a húzd meg, ereszd meg elvét valló pasasokkal. Imádják a szószaporítást. Az általuk létrehozott vaskos jogi építmény toldozása-foltozása látszólag választ ad az uniós bírálatokra, valójában azonban semmi sem változik. Semmi fontosat nem engednek ki az ellenőrzésük alól - írja Scheppele, majd hozzátette: Európának egy ponton vissza kell utasítania a magyar kormány kisebb változtatási javaslatait, rá kell ébrednie, hogy a Fidesz vasmarokkal szorítja a hatalmat, amitől csak az eddigieknél sokkal nagyobb harc árán lehet visszatántorítani.