Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rövid idő alatt 77 ezer aláírás került arra az online petícióra, amelynek kezdeményezői elítélik José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság volt elnökét, mert munkát vállalt a Goldman Sachs befektetési banknál - tudósított a CNBC. Barroso tíz év szolgálat után 2014 őszén adta át a stafétabotot utódának, Jean-Claude Junckernek. Korábban, 2002 és 2004 között Portugália miniszterelnöke volt.

A petíció aláírói példamutató intézkedéseket követelnek a felelőtlen és morálisan elítélendő döntést hozó politikus ellen, aki július elején fogadta el a bankház állásajánlatát.

Barroso tiszteletbeli elnökként és általános tanácsadóként állhat munkába Londonban. A Goldman csak annyit reagált a tiltakozásra, hogy új munkatársa elhelyezkedése előtt kitöltötte a 18 hónapos várakozási időt, amely egy az ő szintjén álló vezetőtől elvárható az új megbízatás elvállalása előtt.

Pedig akkor még

Barroso nehéz időkben teljesített szolgálatot az EU brüsszeli központjában. Részt vett a görög válság kezelésében, az európai intézmények reformjában és az EU klímavédelmi intézkedéscsomagjának összeállításában.

Az elhelyezkedése ellen indított petíció szerzői nem mulasztják el megjegyezni, hogy a Goldman Sachs súlyos szerepet játszott a világot megrázó 2008-as pénzügyi válságot megelőző pénzügyi piramisjátékban és részt vállalt a görög költségvetési hiány eltitkolásában is.

Volt munkatársak

Még érdekesebb talán, hogy a tiltakozást az Európai Unió brüsszeli intézményeinél dolgozó tisztviselők kezdeményezték. Szerintük a bankház ajánlatának elfogadásával Barroso részt vállalt az uniós vezetők egy részére jellemző, felelőtlen "forgóajtó-politikában, nevezetesen abban, hogy a közszolgálatban megszerzett tapasztalataik a magánszférában kamatoztatják.

Azért álltunk össze erre a tiltakozásra, mert egyre jobban aggaszt bennünket, hogy a családjainkban, a baráti körünkben és a tágabb környezetünkben rohamosan romlik az európai projekt megítélése - fogalmaznak. Barroso döntése tovább fűti azokat az indulatokat, amelyeket már nem csupán euroszkeptikusnak, hanem egyenese eurófóbnak nevezhetők.

Következmények

A petíció aláírói követelik, hogy az EU függessze fel Barroso nyugdíját, ne csupán arra az időre, amíg a Goldmannál dolgozik, hanem azon túl is. Emellett meg kell tiltani, hogy használja azokat a tiszteletbeli címeket, amelyeket az európai intézményekben végzett munkája alapján kapott. Az Európai Bizottság nem kommentálta a lázongó tisztviselők kezdeményezését. A petíciót a change.org weboldalon futtatják.