Rövid idő alatt 77 ezer aláírás került arra az online petícióra, amelynek kezdeményezői elítélik José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság volt elnökét, mert munkát vállalt a Goldman Sachs befektetési banknál - tudósított a CNBC. Barroso tíz év szolgálat után 2014 őszén adta át a stafétabotot utódának, Jean-Claude Junckernek. Korábban, 2002 és 2004 között Portugália miniszterelnöke volt.

A petíció aláírói példamutató intézkedéseket követelnek a felelőtlen és morálisan elítélendő döntést hozó politikus ellen, aki július elején fogadta el a bankház állásajánlatát.

Barroso tiszteletbeli elnökként és általános tanácsadóként állhat munkába Londonban. A Goldman csak annyit reagált a tiltakozásra, hogy új munkatársa elhelyezkedése előtt kitöltötte a 18 hónapos várakozási időt, amely egy az ő szintjén álló vezetőtől elvárható az új megbízatás elvállalása előtt.

Pedig akkor még

Barroso nehéz időkben teljesített szolgálatot az EU brüsszeli központjában. Részt vett a görög válság kezelésében, az európai intézmények reformjában és az EU klímavédelmi intézkedéscsomagjának összeállításában.

Az elhelyezkedése ellen indított petíció szerzői nem mulasztják el megjegyezni, hogy a Goldman Sachs súlyos szerepet játszott a világot megrázó 2008-as pénzügyi válságot megelőző pénzügyi piramisjátékban és részt vállalt a görög költségvetési hiány eltitkolásában is.

Volt munkatársak

Még érdekesebb talán, hogy a tiltakozást az Európai Unió brüsszeli intézményeinél dolgozó tisztviselők kezdeményezték. Szerintük a bankház ajánlatának elfogadásával Barroso részt vállalt az uniós vezetők egy részére jellemző, felelőtlen "forgóajtó-politikában, nevezetesen abban, hogy a közszolgálatban megszerzett tapasztalataik a magánszférában kamatoztatják.

Azért álltunk össze erre a tiltakozásra, mert egyre jobban aggaszt bennünket, hogy a családjainkban, a baráti körünkben és a tágabb környezetünkben rohamosan romlik az európai projekt megítélése - fogalmaznak. Barroso döntése tovább fűti azokat az indulatokat, amelyeket már nem csupán euroszkeptikusnak, hanem egyenese eurófóbnak nevezhetők.

Következmények

A petíció aláírói követelik, hogy az EU függessze fel Barroso nyugdíját, ne csupán arra az időre, amíg a Goldmannál dolgozik, hanem azon túl is. Emellett meg kell tiltani, hogy használja azokat a tiszteletbeli címeket, amelyeket az európai intézményekben végzett munkája alapján kapott. Az Európai Bizottság nem kommentálta a lázongó tisztviselők kezdeményezését. A petíciót a change.org weboldalon futtatják.