Vlagyimir Putyin egyik legmegbízhatóbb gazdasági tanácsadója váratlanul nyíltan szembe fordult az államfő Nyugat-ellenes politikájával - jelentette a Financial Times. Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter, aki manapság is havonta egyszer konzultál volt főnökével, arra figyelmeztetett, hogy az az elszigetelődéspárti politika, amelyet az elnök egyes tanácsadói képviselnek, ellenkezik az orosz üzleti világ érdekeivel.

Újra a Nyugat ellensége leszünk - mondta az állami ITAR-TASSZ hírügynökségnek adott interjújában. Vannak olyan erők az országban, amelyek mindig egyfajta izolációt, önerőre támaszkodást hirdettek. Manapság termékeny talajra hullanak a gondolataik. A vállalatok befektetni, építeni és kereskedni akarnak. És ezek a cégek aggódva hallgatják mostanában a rádiók és televíziók híreit - utalt arra, hogy az orosz gazdaság a külföldi befektetői bizalom elvesztése miatt egyre nehezebb helyzetbe kerül..

Elszúrta?

A malajziai utasszállító repülőgép lelövése, amiért az ukrán és az amerikai kormány szerint az orosz támogatást élvező ukrajnai szeparatisták a felelősek, nemzetközi felháborodást váltott ki, sokan Oroszország ellen fordultak az oroszbarát csoportok támogatása miatt. Az elemzők, akik korábban dicsérték Putyint azért, mert ügyesen kicselezte a nyugati hatalmakat, most úgy vélik a sarokba lavírozta magát.

Az ellenőrizhetetlenné vált szeparatisták kitartó segítésével feladta pragmatizmusra alapuló külpolitikai doktrínáját és azt az érzetet kelti, hogy Oroszország olyan állam, amely megsérti a nemzetközi jogot - mondja Fjodor Lukjanov, a moszkvai Kül- és Védelmi Politikai Intézet elnöke. Putyinnak nehéz lesz visszatáncolni az új iránytól, mert a nacionalista érzelmek felszításával - elsősorban a Krím elfoglalása idején - a külföldiek ellen fordította a társadalmat.

Szakadás

Putyin országos politikai szerepvállalásának kezdete óta a legnehezebb helyzetbe került - állítja a szakértő. Nem csupán külpolitikája kérdőjeleződhet meg. Az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai és európai szankciók felgyorsíthatják annak a kényes egyensúlynak az erózióját, amire rendszerét építette. Kudrin nyilatkozatában sokan az orosz eliten belüli szakadás első jeleit látják.

Az, hogy az ITAR-TASSZ lehozta Kudrin nyilatkozatát, árulkodó jel. Azt mutatja, hogy a liberálisoknak elegük van abból a politikai irányból, amit az ország vezetése követ - értékeli a helyzetet Igor Jurgensz, a kormány korábbi tanácsadója, egy Dmitrij Medvegyev miniszterelnökhöz közel álló kutatóintézet vezetője.

Tiszta idegek

Putyin, mint az orosz titkosszolgálat, a KGB korábbi tisztje, részben egykori tiszttársaira hallgat, részben azokra - a jogot és a gazdaságot ismerő - reformerekre támaszkodik, akik segítségével politikusi karrierje kezdetén vezette a szentpétervári önkormányzatot. Nem hiszem, hogy ma is fenn tudja tartani e két oldal érzékeny egyensúlyát - véli a szakértő. Ugyanis ezt korábban a bőven érkező olaj- és gázexport-bevételekre alapozva tette: mindenkinek be tudta fogni a száját némi juttatással.

Most új játszma folyik. A keményvonalasok az orosz gazdaság dollártalanítását követelik, a kormány fél szívvel araszol előre az importhelyettesítő gazdaságpolitika és egy új nemzeti fizetési rendszer bevezetése felé. Eközben az ország oligarchái, akik a gazdaság nagyját ellenőrzik és nemzetközi szinten tevékenykedő cégek hűbérurai, tiszta idegek. Eddig hallgattak, mivel láthatóan félnek attól, hogy kollégájuk, Mihail Hodorkovszkij sorsára jutnak. Az olajmágnás szembeszállt Putyinnal, ám néhány per nyomán gyorsan egy szibériai börtönben találta magát.

Nem számít milyen nagy gazdasági kockázatot jelent a számukra az alkalmazkodás az új gazdaságpolitikához, nem mernek szembe fordulni az állammal. Politikailag ugyanis gyengék - mondják szakértők. Egyelőre csak a külföldi hírügynökségeknek sírják el a panaszaikat, persze név nélkül.