A Tea Party gyakorlatilag orosz rulettet játszik a kötvénypiaccal, amit biztosan el fog veszíteni − jelentette ki a Bloombergnek nyilatkozva Christian Cooper, a New York-i Jefferies & Co. származékos dollárkereskedését irányító menedzsere. Cooper a republikánus párt államellenes populista képviselőire utalt, akik mereven elzárkóznak attól, hogy a költségvetés egyenlegét javító intézkedések között − a kiadáscsökkentés mellett − adóemelések is legyenek. A szakember szerint a hét elején nagy lökdösődés alakulhat ki a piacon, ha Obama elnök, a demokraták és a republikánusok nem tudják felmutatni az adósságplafon emelését lehetővé tevő megállapodás körvonalait. A kilátástalanul folytatódó tárgyalássorozat immáron nem pusztán a politikai színjáték része, hanem lassan átlépi a befektetők ingerküszöbét, akik előtt egy nagy válság képe rajzolódik ki − véli Cooper.

Ezzel tisztában lehetnek a washingtoni döntéshozók is, akik komoran érkeztek a Fehér Házban tartott szombati egyeztetésre és a nyilatkozatot elhárítva távoztak onnan. Előzőleg pénteken megszakadt az egyeztetés Barack Obama elnök és a képviselőház republikánus frakcióját vezető John Boehner között, akik egymást vádolták a kudarcért. Az elnök nem akar olyan megoldást, amelynek részeként nem lehet legalább a 2012-es választások utáni időszakig megemelni az USA 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafonját, a republikánusok viszont csepegtetnék a korlát kitolását: némi kiadáscsökkentésért némi emelést kínálnak.

Az USA adóssága

− az állami alapok kezében lévő kötvények értéke (a kormány adóssága saját magával szemben): 4,6 ezer milliárd dollár

− befektetők kezében lévő kötvények: 9,7 ezer milliárd dollár

− Kína követelése: 1,16 ezer milliárd, Japáné: 0,91 ezer milliárd, Nagy-Britanniáé: 0,35 ezer milliárd dollár

− költségvetési hiány 2010-ben: 1,29 ezer milliárd dollár

− a kongresszus 2001 óta tízszer emelte az adósságplafont

Boehner a héten beterjesztheti a kongresszusban azt a javaslatát, amely szerint a költségvetés egyenlegének 3000 milliárd dolláros javítását célzó intézkedéscsomagból elfogadnának egy "előleget", bizonyos összegű kiadáscsökkentést, amivel megegyező összegben emelnék az adósságplafont, azzal az ígérettel, hogy ezt további hasonló lépések követhetik. Ezt a megoldást azonban a szenátus biztosan nem fogadja el, ugyanis annak demokrata többsége a népszerű állami szociális programok lefaragásáért cserébe elvárja a jómódúak adójának emelését. Obama szintén megvétózná a rövid távú megoldást; ezt megerősítette vasárnap pénzügyminisztere, Timothy Geithner, valamint kabinetfőnöke, William Daley is − mindkét fehér házi tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a következő másfél évben nem szabad lehetővé tenni, hogy politikai okokból előidézzék az államcsőd lehetőségét.

Geithner vasárnap elképzelhetetlennek nevezte, hogy az Egyesült Államok ne teljesítse adósságtörlesztési kötelezettségeit. Geithner a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: biztos benne, hogy megszületik a megállapodás a deficitcsökkentésről és az adósságplafon emeléséről. Mint mondta, elképzelhető, hogy az elnöknek és a kongresszusi vezetőknek még vasárnap délután sikerül egyezségre jutniuk.

Ha az amerikai pártok vezetőinek augusztus 2-ig nem sikerül megállapodniuk a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságlimit megemeléséről, a kormány fizetésképtelenné válik.

Geithner szerint gondos mérlegelés után megállapítást nyert: nem járható az a megoldás, hogy Barack Obama elnök döntsön az adósságplafon kérdésében, ezt a lépést a kongresszusnak kell megtennie. A pénzügyminiszter szerint ezt a kérdést 2013-ig, vagyis a 2012 novemberében esedékes választásokat követő időszakig rendezni kell.

"Elképzelhetetlen, hogy ez az ország ne teljesítse időre a kötelezettségeit. Elképzelhetetlen, hogy valaha is így tennénk. Ez nem történik meg" - hangsúlyozta Timothy Geithner. - "A legfontosabb, hogy a következő 18 hónapra elhárítsuk az ország fizetésképtelenné válásának veszélyét. A vezetőknek tudatában kell lenniük annak, hogy olyan megoldást kell elfogadniuk, amely átmegy a (republikánus többségű) képviselőházon, átmegy a (demokrata többségű) szenátuson és amelyet az elnök is elfogadhat" - mondta.

Geithner elvetette John Boehner képviselőházi elnöknek azt a "kétlépcsős" javaslatát, hogy az adósságplafont csak az év végéig tartó időszakra emeljék meg, azután pedig még egyszer. Mint mondta, az elképzelés nem kapna elegendő szavazatot a kongresszusban és a Fehér Ház számára is elfogadhatatlan.