Szomáliai kalózokkal keveredtek tűzharcba az Európai Unió haditengerészeti erői csütörtökön - amire korábban nem volt példa. A kalózok egy spanyol katonai kötelékbe tartozó olajszállító tanker ellen intéztek támadást Mogadishu közelében, azonban a határozott európai fellépés meghiúsította az akciót. A banditák egy könnyű sajkában közelítették meg a hajót, amelyről vélhetően az éjszakai rossz látásviszonyok miatt nem észlelték, hogy hadihajóval van dolguk. Az elkövetők tüzet nyitottak és igyekeztek a fedélzetre jutni; a hadihajó személyzete önvédelemből viszonozta a tüzet.

Az elfogott hat gyanúsított kalóz közül öt sérült meg, kettő pedig orvosi kezelésre szorult - jelentette a Bloomberg az EU hivatalos szomáliai rendfenntartó erőinek honlapjára hivatkozva.

Az EU több mint három éve aktív kalózelhárító erői csütörtökig nem vetettek be fegyvereket a kalózok ellen - legalábbis Harrie Harrison szóvivő szerint. A legutóbbi ismert konfliktus, amelyben az USA haditengerészete lőfegyvert is bevetett, már ugyancsak évekkel korábban történt.

Az Indiai-óceán és az Ádeni-öböl vizein a kereskedelmi hajók ellen végrehajtott szomáliai kalóztámadások több mint megnégyszereződtek 2007 óta. Csak 2011 első 11 hónapjában 219 támadás történt egy brit parlamenti jelentés szerint.

A körülbelül Európa nagyságú nyílt vízen a becslések szerint 1500-3000 kalóz tevékenykedhet, miközben a világkereskedelem mintegy 40 százaléka szintén ezen vizeken bonyolódik. A kalózok 2011-ben hozzávetőleg 135 millió dolláros bevételt realizáltak különféle, a foglyul ejtett hajók és utasaik után folyósított váltságdíjakból.