Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dokumentum a digitális piac kiegyensúlyozottá tételét és az alkotók méltányos javadalmazását sürgeti - közölte csütörtökön az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület. Az Európai Bizottságra a kulturális-kreatív iparág azért próbál meg nyomást gyakorolni, hogy az minél hamarabb megfelelő megoldást találjon az elsősorban alkotókat sújtó, úgynevezett értéktranszfer kérdésére.

A fő probléma, hogy a fogyasztók által feltöltött, alapvetően ingyenesen elérhető tartalmakra alapuló online platformok (például a Facebook, a SoundCloud vagy a YouTube) jelentős bevételeikből alig juttatnak az alkotóknak. Ez értéktranszfert eredményez, hiszen az alkotótevékenység által teremtett érték - túlnyomó részben - így a platformszolgáltatóké lesz, ahelyett, hogy az alkotók jutnának hozzá - olvasható a dokumentumban, amely kitér arra is, hogy eközben a jogszerűen működő tartalomszolgáltatások, mint az iTunes, a Deezer, a Spotify, a Netflix törekednek a tisztességes megosztásra és elszámolásra.

Korábban elsősorban dalszerzők és zenészek szakmai szervezetei tiltakoztak a platformszolgáltatók piaci gyakorlata miatt, most azonban a kreatív iparág minden korábbinál nagyobb összefogásban emelte fel a szavát. Véleményük szerint ugyanis nemcsak a zenészvilág, de az egész kulturális-kreatív ökoszisztéma veszélyben van. Ezért a dalszerzők, írók, rendezők, forgatókönyvírók, fotósok, szobrászok, festők az EB elnökének, Jean-Claude Junckernek címzett levelükben közösen sürgetik a változást.

"Az online platformszolgáltatások piaci összértéke 22 milliárd euró, és ennek komoly része, 23 százaléka közvetlenül kulturális termékek - zenék, filmek, irodalmi vagy vizuális művek - felhasználásához kötődik. Ehhez képest a szolgáltatók semmit vagy csak jelentéktelen töredékösszegeket adnak az alkotóknak. Ezen a helyzeten változtatni kell" - mondta Tóth Péter Benjamint, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója.

A megoldást az európai jogalkotás jelentheti, hogy azok a szereplők, akik kulcsfontosságú szerepet töltenek be a tartalom hozzáférésében, többé ne mentesülhessenek minden szerzői jogi felelősség alól.