Az Európa Tanács velencei bizottsága jóváhagyta annak a bolgár törvénytervezetnek az ötödik, módosított változatát, amely lehetővé teszi, hogy hatósági vizsgálat alapján elkobozzák az illegális forrásból vásárolt ingatlanokat, és felhívta a szófiai parlamentet, hogy még nyári szünete előtt hagyja jóvá azt.

Ugyanezt a határidőt szabta az Európai Bizottság is, amely jelentős előrelépésnek tartja a törvényt a korrupció elleni harcban - írta a Novinite bolgár hírügynökség.

Az ezt a célt szolgáló vizsgáló bizottság jogot kap arra, hogy 15 évre visszamenően ellenőrizze a vizsgálat alá vont személyek és családtagjaik jövedelmét, bankbetéteit és ingatlanvásárlásait, sőt az illegálisan szerzett vagyon elrejtését szolgáló jótékony célú adakozásait is. A bűnös - vagy legalábbis adózatlan - pénzből vásárolt ingatlanok szinlelt eladását is megakadályozzák. Az ilyen ingatlanok eladási szerződéseit érvénytelennek minősíthetik, és felelősségre vonhatják vásárlójukat is.

A bolgár kormány a korrupció- és pénzmosásellenes harc érdekében már korábban törvényt hozott arról, hogy az igen kis értékűek kivételével minden ingatlanüzletet csak banki átutalással lehet intézni. Az új szabályozás július 1-jével lép hatályba.