Az európai bankrendszer legújabb "egészségügyi felülvizsgálatának" eredménye diagnosztizálhatja az olasz bankok súlyos gondjait, amiről az elemzők régóta beszélnek. A baj feltárásának messze ható következményei lehetnek - írja a Bloomberg.

Az European Banking Authority péntek délelőtt hozza nyilvánosságra az eurózóna 51 legnagyobb bankát átvilágító, legújabb stressztesztjének eredményeit.

Spanyolok az olaszok előtt

Várhatóan egyik pénzintézet sem bukik el a vizsgán, ám a szakértők nagyon alaposan át fogják böngészni a szöveget, hogy nyomára akadjanak azoknak a tőkeszerkezeti problémáknak, amelyek az eurózóna bankszektorát fenyegetik.

Az övezet bankjainak tőzsdei megítélése romlott azt követően, hogy a Brexit mellett döntő nagy-britanniai népszavazás után valamelyest javult (Az utóbbi magyarázata az, hogy a britek kilépése esetén nőhet a kontinentális pénzintézetek szerepe a szigetország bankjainak visszaszorulása mellett - a szerk.)

Feltűnő ugyanakkor, hogy az olasz bankok spanyol versenytársaik mögött kullognak. Például az UniCredit SpA úgynevezett AT1 kötvényei sokkal kevésbé keresettek és piacuk jóval hullámzóbb, mint a spanyol Banco Santander SA hasonló papírjainak piaca. Ugyanilyen különbség mutatkozik az olasz és a spanyol állampapírok kereskedésében is.

Jöhetnek a kérdések

Az EBA számainak megjelenése után a szakértők elsőként a harmadik legnagyobb olasz bank, a Banca Monte dei Paschi di Siena SpA adatait fogják először átböngészni. Ha a stresszteszt azt az eredményt hozza, hogy ennek a pénzintézetnek friss tőkére van szüksége, akkor fel fogják tenni a nagy kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy honnan jöhet a tőkeinjekció.

Az olasz pénzügyminiszter kijelentette, hogy a helyi bankok kötvénytulajdonosainak nincs szükségük segítségre, azonban nem világos, mi lesz akkor, ha mégis kéne némi pluszpénz, ám a magántulajdonosok vonakodnak ezt összeadni kormányzati részvétel nélkül.

Ha kiderül, hogy lyukas a bankok zsebe, akkor tovagyűrűző hatással is számolni kell a hitelpiacokon. A befektetők bizalmatlanná válhatnak az egész európai pénzügyi szektorral szemben, és visszavonhatják pénzük egy részét a bankok kötvényeiből, illetve részvényeiből.

Politikai felfordulás

További következmény lehet az olasz belpolitikai helyzet bizonytalanabbá válása néhány hónappal azelőtt, hogy megtartanák a népszavazást az alkotmány reformjáról. Nem kétséges, hogy tovább nőne a változást ellenző, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom népszerűsége és gyengülne a kormány.

Végső soron az olaszországi bankok eladósodásának és magas rosszhitel-állományának problémáját meg kell oldani ahhoz, hogy a gazdaság kiábrándító kilábalása felgyorsulhasson. Ez azonban az EBA-teszt pénteki megjelenése ellenére aligha várható a szenátusi reformról szóló őszi népszavazás előtt.