Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Német hírportálok csütörtöki beszámolói szerint a Baden-Württemberg tartománybeli Lörrach járás vezetősége a menedékkérők számának gyors emelkedése miatt azonnali készpénzjuttatással próbálja távozásra bírni azokat a migránsokat, akikről az állampolgárságuk alapján eleve lehet tudni, hogy nincs esélyük a menekültstátus megszerzésére.
Egy háromfős család akár 1858 euró (575 ezer forint) "prémiumot" is kaphat. A támogatás feltétele a menedékjogi kérelem visszavonása és a távozás az országból. A készpénzt elfogadó menedékkérőnek vállalnia kell, hogy visszafizeti a támogatást, ha visszatér Németországba és ismét menekültstátusért folyamodik. A rendszer "működik" - nyilatkozott a járási hivatal szóvivője. Elmondta, hogy már 65 ezer euró közpénzt fordítottak erre a célra. Elsősorban a nyugat-balkáni menedékkérőknek szól az ajánlat - tette hozzá.

A 220 ezer lakosú Lörrach példáját követni akarják más járások is Baden-Württemberg tartományban, amelynek a menekültügyi szabályok alapján a Németországba érkező menedékkérők 13 százalékát kell ellátnia. Ezzel Baden-Württemberg a harmadik a tartományok sorában Észak-Rajna-Vesztfália és Bajorország után, ahol a menedékkérők 21, illetve 15 százalékát helyezik el.

Az utóbbi évtizedek legerősebb migrációs hulláma nemcsak ebben a három tartományban terheli meg a menekültügyi ellátórendszert, hanem mind a 16-ban. A tartományok hamarosan elérik a "teljesítőképességük legfelső határát" - mondta a Die Welt című lap csütörtöki összeállításában Annegret Kramp-Karrenbauer, Saar-vidék konzervatív miniszterelnöke, aki a tartományi rangú Berlin szociáldemokrata kormányzó polgármesteréhez, Michael Müllerhez hasonlóan sürgeti, hogy a finanszírozási rendszer gyökeres átalakításával a szövetségi költségvetésből fizessenek fejkvótát a tartományoknak a menedékkérők ellátásáért.

Egy sor további javaslat is felmerült az utóbbi hetekben, megvalósításuk pedig egyre sürgetőbb, mert gyorsan emelkedik a menedékkérők száma, és már nem csupán az elhelyezésükre alkalmas épületből van egyre kevesebb, hanem a konténerek és sátrak kínálata is szűkül, az áruk pedig emelkedik - mutatott rá Kramp-Karrenbauer. Szerinte a nyár végéig meg kell állapodni a menekültügyi ellátórendszer átalakításáról, és 2016. január elsejével hatályba kell lépniük az egyre súlyosabb helyzet kezelésére "szerkezetileg és pénzügyileg alkalmas menekültpolitikáról" szóló jogszabályoknak.

Csütörtökön a belügyminiszteri konferencia - a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyminiszter egyeztető testülete - rendkívüli, telefonon lebonyolított tanácskozást tartott a migrációs válságról. A soros elnök Roger Lewentz, Rajna-vidék-Pfalz belügyminisztere az értekezlet után elmondta, hogy kollégáival sürgették a szövetségi kormányt, hogy minél előbb adjon előrejelzést a menedékkérők számának várható alakulásáról. Berlin augusztus végére, szeptember elejére ígérte a prognózis frissítését, ez pedig "túlságosan távoli" időpont, hiszen a tartományoknak időben szükségük van megbízható előrejelzésre, hogy fel tudjanak készülni az őszi-téli hideg hónapokra - mondta Lewentz.

A szövetségi belügyminisztérium nem vitatta azt a becslést, miszerint a jelenlegi prognózisban szereplő 400-450 ezernél jóval magasabb lehet a menedékkérők száma az idén - jegyezte meg. A Der Tagesspiegel című lap szerdán arról írt, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) belső számításai szerint az év végére elérheti a 600 ezret a menedékkérők száma Németországban. Roger Lewentz az ARD országos közszolgálati televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a BAMF-nál fel kell gyorsítani a létszámfejlesztést, hogy a hivatal rövidebb idő alatt elbírálhassa a menedékjogi kérelmeket. Különösen a nyugat-balkáni menedékkérők esetében van szükség az átfutási idő csökkentésére - tette hozzá. A Nyugat-Balkánról érkező menedékkérők ügye azért kiemelten fontos, mert a térség országainak állampolgárai alkotják a menedékkérők legnagyobb csoportját, nagyjából 40 százalékát, és körükben az elfogadott kérelmek aránya a 0,5 százalékot sem éri el, ellátásukról azonban az eljárás végéig - átlagosan 5,3 hónapig - gondoskodni kell.