Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Peszkov a moszkvai TVC televízió egyik műsorában beszélt erről. Azt mondta, hogy rengeteg orosz érez mély szolidaritást a Donyec-medencében élők iránt, akik ténylegesen félelemben élnek az ukrán fegyveres erők és a nacionalista osztagok fenyegetése miatt.

"Ezekben az emberekben szilárd a szándék, hogy harcoljanak életükért és megvédjék biztonságukat" - idézték orosz hírügynökségek Peszkovot. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ő olyan donyecki lakosokról beszél, akik mellesleg Ukrajna állampolgárai, és akiket maga Ukrajna taszította el magától.

A szóvivő azzal vádolta Kijevet, hogy nem képes vagy nem akarja végrehajtani a minszki tűzszüneti egyezményekben foglaltakat. Kijevnek szerinte ehhez előbb vagy utóbb közvetlen párbeszédet kell létesítenie a donyecki és luhanszki szakadár "köztársaságok" vezetőivel, miközben terroristáknak tartja őket.

Peszkov több külpolitikai kérdést érintett az interjúban, beszélt a többi között az orosz-török viszonyról is, amely rendkívüli kiéleződött azután, hogy tavaly novemberben a török légvédelem lelőtt egy Szu-24-es orosz harci gépet a szíriai-török határ térségében, azt állítva, hogy az illetéktelenül tartózkodott a török légtérben.

Dmitrij Peszkov megismételte azt a moszkvai álláspontot, hogy szó sem lehet semmilyen kapcsolatteremtésről Ankarával, amíg "nem teszi meg azt, amit meg kell tennie ilyen helyzetben". A szóvivő nyilvánvalóan arra utalt, hogy Moszkva bocsánatkérést követel Ankarától, amely azonban erre nem hajlandó.