A müncheni gazdaságkutató intézet pénteken közölte, hogy üzleti hangulatindexe három havi folyamatos rekorddöntés után augusztusban 115,9 pontra süllyedt a júliusi 116,0 pontról. A Reuters által megkérdezett elemzők nagyobb csökkenésre számítottak, 115,5 pontot vártak.

"A német gazdaság növekedési pályán marad" - értékelte az adatot Clemens Fuest, az Ifo igazgatója. (Jó hír jött Németországból.)

A hangulatindex enyhe csökkenése annak tudható be, hogy a német vállalatok jelenlegi helyzetüket a korábbinál valamivel kedvezőtlenebbnek látják, azt ezt jelző alindex 125,5 pontról 124,6 pontra süllyedt. Ezt nem tudta ellensúlyozni az, hogy a menedzserek rövid távú kilátásaikat kissé kedvezőbben ítélik meg, ez a mutató 107,3 pontról 107,9 pontra emelkedett - írja az MTI.

A müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézete (Ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) mintegy hétezer gazdasági szereplő bevonásával havi rendszerességgel állítja össze üzleti hangulatindexét.