Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Központi Bank (ECB) becslése szerint 8,8 milliárd euróra (2775 milliárd forint, a Paks 2 atomerőmű-bővítésre költhető hitellel összemérhető összeg) van szüksége Olaszország harmadik legnagyobb bankjának, a Monte dei Paschi di Siena SpA-nak ahhoz, hogy elkerülje a csődöt - írja a Bloomberg.

A becslés alapja a 2016-ban elvégzett pénzügyi stresszteszt, amelyben az ECB azt vizsgálta, hogy Európa nagybankjai hogyan lennének képesek ellenállni egy a 2008-as pénzügyi összeomláshoz hasonló sokknak. A bank közleménye szerint a római pénzügyminisztériumtól kapták meg azokat a leveleket, amelyekből kiderül, hogy mit gondol a Monte dei Paschiról az európai jegybank.

Még nem teljes csőd

Az ECB jelenleg is úgy látja, hogy az olasz pénzintézet helyzete romlik, ám ennek ellenére továbbra is úgy értékeli, hogy a Monte dei Paschi fizetőképes, mivel teljesíti a Tier 2 tőkemegfelelési kritériumot.

A szavatolótőke három részből áll - derül ki a bankokmukodese.com összefoglalójából. Alapvető (Tier 1) + járulékos (Tier 2) + kiegészítő tőkeelemekből (Tier 3). Az alapvető tőke az elsőrendű tőkeelemek összessége, amelyek a legjobb minőségűek és legkönnyebben mobilizálhatóak. Az alapvető tőke a hitelintézet folyamatos működése esetén minden feltétel nélkül, a járulékos tőke azonban többnyire csak felszámolási eljárás esetében képes a veszteségek fedezésére, ezért kisebb mértékű védelmet jelent a betéteseknek.

Tervezgetnek

Miközben a Monte dei Paschi további információkat igyekszik szerezni az ECB kalkulációjáról, az olasz kormány karácsony előtt bejelentette, hogy 20 milliárd eurót szán az ország bankrendszerének rendbetételére. Ebből az Il sole/24 Ore értesülése szerint 6,3 milliárd jutna a patinás pénzintézetre, miután kútba esett az a terv, amely szerint magánforrásokból vontak volna be ötmilliárdot.

Az olasz lap arról is írt, hogy az Európai Központi Bank felszólította a római kormányt a Monte dei Paschi megmentésére. Az európai jegybank szerint az államnak 4,5 milliárd eurót kellene betolnia a bankba az adófizetők pénzéből, míg a pénzintézet kötvényeseinek 4,3 milliárddal kellene hozzájárulniuk a bankmentéshez.

Nem lesz elég

A rossz hír az, hogy szakértői számítások szerint a római kormány mentőcsomagja kicsi a helyzet megoldásához - derül ki a Bloomberg cikkéből.

A becslések szerint az olasz bankoknak 52 milliárd euróra lenne szükségük ahhoz, hogy rendbe tegyék mérlegeiket, aminek nagyobb részét közpénzből kellene előteremteni. A római kormány a múlt héten 20 milliárd eurót kért és kapott a parlamenttől erre a célra, ám ha a szakértői számítások stimmelnek, akkor ez kevés lesz.

A mentőcsomagnak közelebb kellene lennie a 30 milliárdos keretösszeghez - mondja Paola Sabbione, a Deutsche Bank AG Milánóban dolgozó elemzője. A szakértő abból indul ki, hogy a legnagyobb olasz bank, az UniCredit és még néhány további pénzintézet képes a piacról bevonni 20 milliárd eurót, amit a kormánynak kell kipótolnia a becsült bő 50 milliárdra.