Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is 0,05 százalékon áll az Európai Központi Bank (ECB) alapkamata és a betéti kamat is csak 10 bázisponttal, mínusz 0,3 százalékra csökkent.

A várakozásoknál határozatlanabb kamatdöntés után Mario Draghi, az ECB elnöke monetáris enyhítési lépéseket jelenthet be fél 3-tól. Az euró erősödött a dollárral szemben - az árfolyam pillanatok alatt átlépte az 1,065 dollár/eurós szintet -, ami a forintot ellenkező, gyengülő pályára lökte. A magyar valuta 309,55-ről 311,15 forint/euróra gyengült. A dollárárfolyam 294,62-ről 291,02-re változott.

A kamatdöntő ülés tétje az, hogy az európai jegybank döntéshozói is úgy gondolkodnak-e mint a piaci elemzők. Az utóbbiak előrejelzésének átlaga igen "magasra tette lécet", azaz meglehetősen erőteljes beavatkozást jósolt - derült ki az Equilor szakértőinek előrejelzéséből. Egyelőre "döntetlen" az állás: a kamatokon nem sokat változtatott a bank, de a monetáris enyhítésben még léphet nagyot.

Teljesül vagy nem teljesül?

A döntés előtt kialakult elemzői konszenzus szerint legalább 10 bázisponttal lejjebb kellett volna kerülnie a kereskedelmi bankok betéteire adott negatív kamatnak - ebből 10 bázispont lett -, az eszközvásárlási program keretösszegét pedig 60 milliárdról 80-85 milliárd euróra kellene emelni ahhoz, hogy az ECB a korábbinál határozottabb pénzügyi hátszelet adjon az eurózóna gazdaságának. Az utóbbi még teljesülhet.

Az európai jegybank emellett az államkötvények mellett elkezdhet vásárolni önkormányzati vagy más kötvényeket, esetleg rosszul teljesítő bankhiteleket is. Végül a szakértők számoltak azzal, hogy az ECB kiterjeszti a program lejáratát az érvényben lévő 2016 szeptemberéről 2017 első negyedévéig.

A Magyar Nemzeti Bank számára, amely szívesen lazítana a magyarországi pénzügyi környezeten, kedvezőbb helyzet alakulna ki, ha az ECB-döntések végső eredőjeként erősödne forint. A magyar jegybanknak ugyanis figyelembe kell vennie, hogy az államháztartás adósságát 310,1 forint/euró, 255,2 forint/svájci frank és 230,1 forint/amerikai dollár feltételezett árfolyam mellett számolták ki.