Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az úgynevezett helyi önvédelmi erők - azaz oroszbarát katonai csoportok - jelentése szerint fegyveres összecsapás robbant ki Szlavjanszk város külső kerületeiben kedd reggel. A hír szerint a város felé harci járművek közelednek - derült ki a KyivPost tudósításából. Olekszandr Turcsinov ukrán államfő legutóbbi ultimátuma helyi idő szerint 9 órakor járt le. Eddig kaptak határidőt az orosz szeparatista csoportok azoknak középületek elhagyására, amelyeket tíz ukrán városban szálltak meg. Az elnök bejelentette, hogy az ukrán különleges erők megkezdték a katonai akciót a rend helyre állítása érdekében Donyeck régió északi részén.

A feszültség Kijevben is éleződik. Nyugatbarát aktivisták a parlament elé vonultak, ahol azt követelik, hogy a kormány tegyen kemény lépéseket az ország keleti és déli részén kirobbant lázadások leverésére. A demonstrálók Arszen Avakov belügyminiszter lemondását követelik. A felvonulóknak elegük van abból, hogy a kijevi vezetés nem képes megfékezni a szeparatista mozgalmat, amely elárasztja a fél országot.

Ellentmondó hírek

Turcsinov az ENSZ beavatkozását is kérte: szerinte nemzetközi békefenntartó erőknek kellene bekapcsolódniuk a kormány terroristaellenes akciójába. Ez a kérés azonban feleslegesnek tűnik annak tükrében, hogy a lépéshez szükség lenne a Biztonsági Tanács jóváhagyására, amelyet Oroszország vétójogával élve nyilván megakadályozna.

Az URA-Inform weboldal szerint Horlivka rendőrőrsének vezetője belehalt azokban a sérüléseibe, amelyeket az őrsöt megtámadó orosz szeparatistákkal vívott küzdelemben kapott. A parancsnok állítólag a kórházba szállítás közben vesztette életét. Az InfoResist hírportál azonban kórházi forrásokra hivatkozva tagadta a hírt. Eszerint a rendőrtiszt jól van.

Egy hajnalban megjelent videofelvétel tanúsága szerint egy orosz alezredesként bemutatkozó, orosz útlevéllel rendelkező személy intézkedik azt követően, hogy a szeparatisták elfoglalták a horlivkai rendőrőrsöt. Az Ukrainszkaja Pravda szerint az illető a Krím félsziget fővárosából, Szimferopolból érkezett a délkelet-ukrajnai településre.

Putyin figyel

Julia Timosenko volt miniszterelnök, a május elnökválasztás egyik jelöltje általános mozgósításra szólította fel a kormányt. Támogatásáról biztosította a kijevi vezetésnek azt a döntését, hogy katonai erővel töri le az orosz ihletésű lázadást az országban. A világ vezetőit arra kérte, hogy nyújtsanak közvetlen katonai támogatást országának.

A BBC korábbi értesülése szerint legalább egy oroszbarát ellenőrzőpontra tüzet nyitott egy ismeretlen fegyveres Szlavjanszk mellett. Az illető egy autóból lövöldözött, senki nem sérül meg. Oleh Carev oroszbarát elnökjelölt viszont szeme alatt sérülésekkel jelent meg a kijevi televízióban, miután egy egy interjút követően megtámadták az utcán.

Barack Obama amerikai elnök telefonbeszélgetésen kérte orosz kollégáját, hogy vesse be befolyását az Ukrajna keleti felén kibontakozott szeparatista lázadás letörésére. Érje el, hogy az oroszbarát csoportok elhagyják a megszállt kormányépületeket - derült ki a Fehér Ház közleményéből. Putyin a hír szerint tagadta, hogy Oroszország hatással lenne az eseményekre. Szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy nagy együttérzéssel figyeli az szomszédos országban zajló fejleményeket és hallja azokat a kéréseket, amelyek orosz beavatkozást sürgetnek a helyzet rendezése érdekében.