Iohannis beszámolt arról, hogy a hétfői kormányalakítási egyeztetéseken csak a szociálliberális koalíció állította azt, hogy többséggel rendelkezik a parlamentben, és csak a PSD-ALDE koalíció nevesített miniszterelnök-jelöltet. A (jobbközép) ellenzéki pártoknak "alapjában véve" nem volt jelöltjük, és annak sem látta jelét, hogy bármilyen együttműködés alakult volna ki közöttük.

Az elnök szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kirobbantott politikai válság sokat árt a román gazdaságnak, az ország nemzetközi megítélésének. Úgy vélekedett: a válságnak sürgősen véget kell vetni, halaszthatatlan, hogy legyen egy új kormánya az országnak, amely megoldásokat talál a felgyülemlett problémákra, és azokra is, amelyeket "a PSD maga okozott" az utóbbi napokban.

Iohannis felszólította a pártokat, hogy gyorsítsák fel a - miniszterek bizottsági meghallgatását és a bizalmi szavazást magába foglaló - parlamenti menetrendet, hogy még a hét vége előtt hivatalba léphessen Románia új kormánya.

Az ötvenéves, jogász végzettségű Mihai Tudose a Szociáldemokrata Párt (PSD) 12 alelnökének egyike, 2000 óta Braila megyei parlamenti képviselő, két alkalommal - összesen mintegy másfél évig - vezette a bukaresti gazdasági tárcát.

Tudosénak az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet névsora és a kormányprogram számára. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a bukaresti képviselőház elnöke is úgy vélekedett, hogy az új kormányról akár már csütörtökön is szavazhat a parlament.

Bukarestben azért alakul új kormány, mert a PSD-ALDE koalíció múlt héten a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megbuktatta a parlamentben saját kormányát - írja az MTI.