Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A téli szezonban, azaz a 2013 novemberétől, 2014 áprilisáig tartó időszakban összesen 543 millió vendégéjszakát költöttek el az Európai Unió területén, ez pedig 15,4 milliós, avagy 2,9 százalékos bővülés az előző évi adatokhoz képest. A statisztika 25 ország adatait hasonlítja össze (az ír, a luxembourgi, illetve a brit adatok nem álltak rendelkezésre), eszerint 21 államban nőtt a hotelekben és hasonló intézményekben eltöltött éjszakák száma, mindössze Ausztriában, Finnországban (egyaránt -1,6 százalék), Szlovákiában (-4 százalék), illetve Cipruson (-11,6 százalék) mértek visszaesést.

Az Eurostat adatai szerint a legnagyobb növekedés Görögországban volt, ahol az előző évivel összehasonlítva 17,3 százalékos növekedést regisztrálhattak, de Bulgária sem panaszkodhat a maga 14,6 százalékos bővülésére, ami összességében 3,8 millió vendégéjszakát jelent. Ez nagyjából a fele az EU statisztikai hivatala által Magyarországon mért 7,4 millió vendégéjszakának. A magyar adatok kifejezetten pozitívak, hiszen egy évvel ezelőtt a téli időszakban még csak 6,9 millió szálláshelyen elköltött este került be a statisztikákba, így a 7,6 százalékos növekedéssel az uniós középmezőny elején helyezkedik el hazánk.

A legtöbb vendégéjszakát (105 milliót) Németországban mérték, de nem sokkal van lemaradva Spanyolország (95 millió), illetve Franciaország (81 millió) sem. A sor másik végén Lettország kullog mindössze 1,2 millió éjszakával, éppen megelőzve az 1,4 millió vendégéjszakát összehozó Litvániát.

Hidegből melegbe

A legnépszerűbb utazási célpontnak Spanyolország, Olaszország és Ausztria számított, a külföldiek által elköltött vendégéjszakák felét ugyanis ebben a három országban regisztrálta az Eurostat. A határon túli vendégek száma összességében 4,5 százalékkal nőtt, így ez adta a növekedés fő erejét, hiszen ezzel szemben a belföldi vendégéjszakák száma mindössze 1,7 százalékkal gyarapodott.

Talán kevésbé meglepő, hogy arányaiban a külföldi vendégéjszakák száma Máltán (93,9 százalék) és Cipruson (89,6 százalék) volt a legnagyobb, míg például Svédországban (21,1 százalék), Romániában (22,8 százalék), illetve Németországban (23,4 százalék) máig a belföldiek húzzák az idegenforgalmat.

A hazai adatokat böngészve kiderül, hogy Magyarországon több vendégéjszakát költöttek el a határon túli vendégek, hiszen ők adták az összesített eredmény 53,9 százalékát.