Pozsonyban délután három órakor 1O32 centiméteren állapodott meg a Duna szintje, ez 4O centiméterrel több, mint a 2OO2-ben mért eddigi történelmi rekord. A hidrológusok szerint a tetőzés idején másodpercenként 10530 köbméter víz zúdult a folyóban, ennél nagyobb értéket még soha nem mértek. Éjfélkor 1O27 centiméter volt a vízállás, azóta további 9 centimétert apadt a folyó.

A szlovák főváros most sokkal jobban megbirkózott a hatalmas vízzel, mint 11 évvel ezelőtt, amikor több helyen is kiöntött a folyó és komoly anyagi károkat okozott. Az utóbbi 5 év során, 33 millió euró ráfordítással épített árvízvédelmi rendszer kiállta a próbát, a gátak megbízhatóknak bizonyultak. Ennek ellenére voltak olyan városrészek, ahol a nagy víz alaposan megkeserítette az ott lakók életét, Dévény például 2 napig szinte teljesen el volt zárva a külvilágtól.

A városközpontot viszont teljesen megvédte az új gát, csak itt-ott lehetett apró vízszivárgást tapasztalni. A veszély még nem múlt el teljesen, sok függ attól, milyen gyors lesz az apadás. A harmadfokú készültség még napokig eltarthat. A figyelem most a Duna szlovákiai déli szakaszára irányul, az árhullám lassan Révkomárom felé tart. Bősnél a folyó már kilépett a medréből, a hullámtérben található több építményt elöntött a víz.

Bodakon számos ház és az üdülőövezet is víz alatt van. A szakemberek szerint azonban a Csallóköz nincs veszélyben, mivel a 2002-es árvíz után alaposan megerősítették és megemelték a gátakat. Révkomáromban a helyzetet nehezíti, hogy a Vág folyó is alaposan megáradt és már több helyen kiöntött, tehát egyszerre több helyen kell védekezni. A gátakon egész éjjel több ezren dolgoztak.

Mindenki reméli, hogy gyorsan levonul az árhullám, a napokig elhúzódó tetőzés ugyanis a meggyengült gátaknak komoly gondokat okozhatna.