A Novosztyi hírügynökség szakértője szerint a napokban nyilvánosságra került részletek fényében a T-14 Armata kétségtelenül a történelem legjobb nehézpáncélosa. A tank motorja és sebességváltója egységes egészet képez, ami megkönnyíti javítását és cseréjét. Építője, az Uralvagonzavod képviselője, Oleg Zozuja természetesen a részletekbe nem ment bele, de annyit elárult, hogy orosz tank még ilyen erős motort sosem kapott - ez minimum 1500 lóerőt jelent.

Csúcssebességét nem közölték, de az orosz média a győzelem napi felvonuláson látott (a képünkön) alapján legalább óránként 100 kilométerre becsüli. A tank személyzete a több rétegű páncél kapszulában foglal helyet, amely elválasztja a lőszerkészlettől, a lövegtorony távirányított.

A jármű teljes egészében komputerizált, a rutin feladatok ellátása automatizált, egyik tervezője , Ilja Demcsenko szerint a személyzet számára az irányítása olyan, mint egy videojátéké. Andrej Terlikov főtervező közölte, hogy a beépített új technológiák lehetővé teszik a jövőben létrehozni a tank teljesen robotizált, távirányított változatát.

Legfontosabb újdonságai közé tartozik, hogy minden korábbi orosz tanknál sokkal erősebben védett - nemcsak új típusú páncélzata, de reaktív és aktív védelme miatt is. Az egyik a páncéltörő lövedék becsapódásakor szétrobbantja azt, a másik a levegőből lövi ki a beérkező rakétát.

Fő fegyverzete jelenleg az orosz páncélosok sztenderd, 125 mm-es lövege, amelyből a hagyományos lövedékeken kívül rakéták is indíthatók, de a jövőben ezt egy erősebb, 152 mm-es ágyúval tervezik lecserélni. A tank moduláris építése lehetővé teszi különböző elemeinek gyors és egyszerű korszerűsítését.

A Szputnyik hírügynökség szerint 2025-re az orosz fegyveres erők 2300 tankkal fognak rendelkezni, az első, kísérleti példányokat már 2016-ban megkapják. Mindenesetre máris célba veszik a külföldi piacokat. Moszkvai szakértők állítják, hogy az Armata műszaki mutatói 30-40 százalékkal meghaladják az amerikai Abrams tankét - hogy milyen szempontból és területeken azt nem részletezik.

Az orosz páncélos mellett szól alacsony ára is - ami mindössze a fele az eddig nyilvánosságra került adatoknak. A The Moscow Times szerint csupán 250 millió rubelbe (3,75 millió dollár) fog kerülni a sorozatgyártott példány - közölte építője, az Uralvagonzavod elnöke, Oleg Sienko. A fegyverpiacon vetélytársai, mint a német Leopard 2, az amerikai M1 Abrams és a brit Challenger 2 6,8-8,6 millió dollárba kerülnek - igaz, hogy a (reklámjai ellenére kétes képességű) kínai 99-s típusú nehézharckocsit csupán 2,6 millió dollárért vesztegetik.

Az Armata "árleszállítása" azonban nem a tervek szerint is csak jövőre induló sorozatgyártás hatékonyságának, gazdaságosságának köszönhető, hanem elsősorban a rubelnek a dollárral szemben 2014 eleje óta elszenvedett 50 százalékos értékvesztésének, vagyis a gazdaság és az árfolyam erősödésével, ha páncélzata nem is, de az Armata ára folyamatosan emelkedni fog.

Az ország gazdasági helyzete az elemzők szerint teljesen valószínűtlenné teszi, hogy az orosz hadseregnek legyen elegendő pénze a tervezett 2300 Armatára - ez azonban még fontosabbá teszi annak exportképessé tételét.