Ukrajnában a lázadó ellenzék kezébe vette a kezdeményezést, Viktor Janukovics államfő hatalma megbillenni látszik - állapítja meg a bne hírportál elemzése. Janukovics a hét végén azt ajánlotta az ellenzéki vezéreknek, hogy alakítsanak kormány az ő irányítása alatt, ám ennek elutasítása borítékolható volt, ugyanis ha elfogadják az ajánlatot, akkor részévé válnak a korrupt rezsimnek.

A 2004-ben elfogadott alkotmánynak megfelelően a valódi hatalom az elnök kezében van, következésképpen a kormányalakítás nyomán együtt süllyedtek volna el a hanyatló államfővel. Az utcán tüntető tömegek láthatóan eldöntötték, hogy addig megszállva tartják Kijev központi terét, amíg ki nem írják az előrehozott választásokat.

Puccs

A meglepő valójában az volt, hogy Janukovics egyáltalán kompromisszumos ajánlatot tett. A konfliktus első kritikus pontja január 19-e volt, amikor kirobbantak a rohamrendőrség és a tüntetők egy része közötti erőszakkos összecsapások, a második január 25-e, amikor az utóbbiak elkezdték elfoglalni a regionális önkormányzatok épületeit. Eddig pontig az a szabály érvényesült, hogy a demonstrálóknak joguk van a békés tiltakozáshoz, míg a demokratikusan választott államfőnek és kormányának az ország irányításához.

Az államhivatalok elfoglalása azonban valójában egyet jelenet a puccsal. Egyetlen ország kormánya sem tolerálhatja ezt, és joga van bevetni a hadsereget azokkal szemben, akik államcsínyt hajtanak végre. Meglepő módon azonban Janukovics nem tette ezt meg, és nagyon úgy tűnik, hogy elvesztette az esélyt a hadsereg mozgósítására.

Csírájában

Ha szombaton lép, akkor még elvileg csírájában elfojthatta volna a felkeléssé mélyülő tiltakozást. Vasárnapra azonban az ellenzék kezében volt tíz régió, harcok folytak további négyben, tömegtüntetések kezdődtek még további négyben és az államfő csak öt régióról mondhatta el, hogy irányítása alatt tartja ezeket.

Kérdés, hogy Janukovics megbízik-e a hadseregben. Az elmúlt időszakban a belügyminisztérium fenyegetőzései, és az olyan hírek ellenére, amelyek szerint tankok tartottak volna Kijev felé, a hatalom kizárólag a Berkut elitegységeket vetette be a tüntetők ellen. Ahogy azonban a küzdelem szélesedik, egyre nyilvánvalóbb, hogy a Berkutnak nem lesz elég embere a rend helyreállítására.

Ketrecharcos

Már a kormányzással kapcsolatos kompromisszumos ajánlat is azt mutatta, hogy Janukovics mozgástere szűkül. Ezt megelőzően meglehetősen arrogánsan viselkedett, érdemben nem tárgyalt az ellenzékkel és a legszörnyűbb utcai harcok idején nem mutatkozott a nyilvánosságban. Talán arra számított, hogy megbomlik az ellenzék egysége, ám be kellett látnia, hogy tévedett.

Janukovics a bne írásának szerzői szerint egy utcai harcos, nem államférfi. Nem ismerte fel mivel áll szemben. A Berkut néhány ezer emberével szétoszlathat százezres tüntetéseket is, ha néhány tüntetőt bevisznek, megvernek és megaláznak, azzal megfélemlíthetik az embereket, hacsak nem jött el a forradalom ideje. Az, amikor az ország politikailag aktív lakossága a pokolba kívánja vezetőit, az utcán tüntetők pedig a sebeikkel, a faggyal, a gumilövedékekkel és a könnygázzal mit sem törődve harcolnak az igazukért.

A helyzet pillanatnyilag teljesen bizonytalan Ukrajnában. Janukovics megpróbálhatja mégis bevetni a hadsereget. A katonák esetleg harcolnak is érte. Ahogy azonban telnek a napok, ahogy elveszti az irányítást a régiók felett, úgy zuhan az elnök legitimációja és erősödik a tiltakozóké. A megfigyelőkben egyre erősebb az az érzés, hogy kifutott a lehetőségekből és megkezdődött elnöki hatalmának végjátéka.