Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megerősödhetnek a kínai gazdaság lefékeződésével kapcsolatos aggodalmak, miután a növekedés egyik biztos előrejelző mutatójának számító beszerzési menedzserindex (PMI) elképesztően rosszul alakul - derül ki a Reuters tudósításából. A Caixin/Markit kínai előzetes PMI-je 47,1 pont lett augusztusban a júliusi 47,8 pont után. A Reutersnek nyilatkozó elemzők 47,7 pontot jósoltak.

Ezzel a mutató immáron hatodik hónapja tanyázik a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos határ alatt. Ami azonban ennél is riasztóbb: ilyen gyenge PMI-re utoljára 2009 márciusában, a 2008-2009-es pénzügyi válságot követő recesszió legrémesebb időszakában volt példa. Az újabb csapás csak napokkal követi a jüan múlt heti leértékelését, ami kétségbe ejtette a befektetőket, és csak hónapokkal a kínai tőzsdék nyár eleji mélyrepülését.

A kínai növekedéssel kapcsolatos bizonytalanság immáron a piacok fő gondja - foglalja össze a lényeget Tim Condon, az ING Group Szingapúrban dolgozó elemzője. A következmény az exportfüggő ázsiai gazdaságok lefékeződése lesz, majd ezt követően a nyugati vállalatok is arra kényszerülnek, hogy mérsékeljék befektetéseiket és újra elkezdjenek szétnézni, hol tudják lefaragni költségeiket. Egy szóval a világgazdaság is megszenvedi "mozdonya" kifulladását.

Végigsöpört a világon a vihar

Az első negatív jelek máris látszanak. Dél-Korea, amelynek Kína a fő exportpartnere, pénteken jelentette be, hogy kivitele 12 százalékkal esett augusztus első 20 napjában az egy évvel korábbihoz képest. Tajvanon az exportmegrendelések júliusban a vártnál jobban, bő 14 százalékkal csökkentek a kínai igények hanyatlása miatt. Japánból és Európából valamivel kisebb visszacsúszásról érkeztek hírek, így az USA látszik a világgazdaság egyedüli világos részének.

Ez utóbbi sem foltmentes, nem igaz ugyanis az értékpapírpiacokra. A csütörtöki tőzsdén kívüli kereskedésben hathavi mélypontra csúszott vissza az S&P-500 index. Az elemzők azon spekulálnak, hogy a Fed a kínai fejlemények miatt eltolja-e szeptemberre várt kamatemelését. Többségük arra számít, hogy még az idén, de leghamarabb csak az ősz második felében szigorít az amerikai jegybank.

A kínai gazdaság olyan gyorsan veszít lendületéből, hogy az elemzők egy része szerint nem teljesíthető a pekingi vezetés hétszázalékos idei növekedési célja. Egyes közgazdászok úgy vélik, hogy már a második negyedévben is csak három-négy százalékkal bővült a gazdaság miután a feldolgozóipar mellett a kiskereskedelmi forgalom és a befektetések is lehangolóan alakultak júliusban.