Nem indítanak jogi eljárást azok ellen az orosz lázadók ellen, akik elfoglalták három kelet-ukrajnai nagyváros néhány középületét, ha fegyvereiket leadva elvonulnak - ígérte meg Olekszander Turcsinov ukrán államfő a BBC tudósítása szerint. A kijevi vezetés attól tart, hogy ha erővel foglalnák vissza az épületeket, akkor ezzel indokot adnának az orosz hadseregnek Kelet-Ukrajna megtámadására. A NATO becslései szerint a két ország határa mentén 40 ezer orosz katona áll készen a bevetésre .

Eközben kiderült, hogy az orosz vezetés arról tárgyal, ne adja-e a Gazprom esetleg előrefizetéses rendszerben Ukrajnának a földgázt. Vlagyimir Putyin államfő elképzelhetőnek tartja ezt a lehetőséget - havi fizetéssel -, ám egyelőre csak utasította a kormányt, hogy tárgyaljon a változtatásról az érintett felekkel. Európai és ukrán illetékesek sürgős tárgyalásokat kezdtek a hírre, mivel most már az a veszély is fenyeget, hogy a patthelyzet miatt leállhatnak az orosz gázszállítások Európába - írta a Moscow Times. A BBC jelentése szerint Putyin levélben figyelmeztette az európai kormányokat, hogy az elmérgesedő vita miatt gondok lehetnek az orosz gázszállításokkal.

Adóssághegy

A Gazprom keresztbe feküdt az előtt a lehetőség előtt, hogy megfordítsák az áramlást, így juttatva gázt Európából Ukrajnába. Ehhez a cég engedélyére lenne szükség, amit nem ad meg, és európai céges partneri nem vitatják ezt a jogát. Az oroszok nem tartanak attól, hogy Ukrajna esetleg megszakítja a tranzitot, mert ezzel éppen európai partnereinek ártana, amelyek végig mellette álltak az elmúlt hónapok során.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő elmondása szerint Ukrajna teljes tartozása Oroszországgal szemben 16,6 milliárd dollár - jelentette az MTI. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint ezen belül 2,238 milliárd dollár a gáztartozás. Kijev a novemberben és decemberben importált földgáz árának csak töredékét rendezte. A Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök és Putyin megállapodása alapján decemberben átutalt orosz hitelből a teljes januári és részben a februári számlát is kifizették, de a márciusban szállított földgáz 526,1 millió dolláros árával még tartoznak. Ukrajna földalatti tározóiban 6,5 milliárd köbméter földgáz maradt. A tél kezdetére 11,5 milliárd köbméter gázzal kell feltöltenie tározóit, ami orosz számítások szerint 4-5 milliárd dollárba kerül.