Az orosz elnök "teljes képtelenségnek" nevezte, hogy az Oroszországgal szemben Ukrajna-politikája miatt foganatosított büntetőintézkedések keretében a külföldi cégeket korlátozzák. Egyben jelezte: mindezek ellenére "számos komoly befektető és Oroszország régi gazdasági partnerei" növelik tevékenységüket az orosz gazdaság különböző területein.

Putyin úgy vélte, megmaradt a bizalom országa iránt, és kijelentette, hogy Oroszország továbbra is a gazdasága fejlesztését szolgáló magántőke bevonására helyezi a hangsúlyt.
Az államfő megnyugtatta a külföldi befektetőket, hogy az orosz vezetés semmiféle korlátozásra nem készül vagyonuk, tőkéjük és a külföldi valuták mozgását illetően. A privatizáció tömeges felülvizsgálatát sem tervezik - tette hozzá a Basnyefty-üggyel kapcsolatban.

A politikus azt hangsúlyozta a VTB pénzügyi-üzleti csoport befektetői cége által szervezett nemzetközi tanácskozáson, hogy Oroszország nem érdekelt abban, hogy elforduljon Európától, azonban az ázsiai országokkal - és azok között is a Kínával - való együttműködést tartják a legígéretesebbnek.

Arról is beszélt, azon gondolkodnak, hogy áttérnek a nemzeti valutákban történő elszámolásra a Sanghaji Együttműködésen (Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Oroszország) és a BRICS-tömörülésen (Oroszország, Brazília, Kína, India, Dél-Afrika) belül. Megjegyezte, hogy ha az Oroszország-ellenes nyugati szankciók kényszerítik őket, akkor felgyorsítják a kapcsolatok erősítését Kínával.

Putyin szerint a nyugati szankciók megsértik a Kereskedelmi Világszervezet alapelveit, aláássák a nemzetközi pénzügyi intézményekbe, a külföldi valutákba vetett bizalmat, és a büntetőintézkedéseknek hosszú távon kedvezőtlen következményei lesznek a világgazdaságra is.

Az elnök leszögezte: országa nyugodtan fogadja a szankciókat, és úgy vélte, hogy nem kell tragikusan felfogni az oroszországi fogyasztói árak növekedését sem. Szerinte ez ideiglenes lesz, és az élelmiszer-behozatal korlátozása jelentős lökést ad az orosz mezőgazdaság fejlesztésének.

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter a moszkvai befektetői fórumon ugyanakkor "pattanásig feszültnek, robbanásveszélyesnek" nevezte az orosz gazdaság helyzetét a jelenlegi, 8 százalékot is meghaladó pénzromlás és a GDP mindössze 0,8 százalékos növekedése miatt.