Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unióval szemben növekvő ellenérzések Lengyelországban aggasztóak - mondta a CNBC-nek Marek Belka, a lengyel jegybank távozó elnöke a CNBC-nek. Az országban a Jog és Igazságosság Párt (PiS) kormányalakítása óta az EU-val szembeni hivatalos álláspontot a tudósítás szerint mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a miniszterelnök sajtótájékoztatóin lekerült a háttérből az Európai Unió zászlaja.

Ez inkább ostoba, nevetséges lépés volt - mondta Belka. Nincs szükségünk Európa-ellenes gesztusokra. Az ilyen jelképes dolgok visszaüthetnek az olyan komoly tárgyalásokon, amikor sok pénzről, vagy pedig komoly jogi szabályozásokról esik szó - vélte a távozó elnök. Belka szerint Lengyelországra nem nehezedik nyomás a jelenlegi eurózóna-tagok részéről, hogy minél előbb bevezessék az eurót. Ugyanakkor az ország elkötelezett volt eddig e mellett.

A közös devizáról úgy véli, mindenki látja, hogy az egy be nem fejezett projekt. Szerinte hiba volt Görögország 2001-es felvétele az eurózónába, s az egész görög adósságválság megoldását masszív adósságleírásokkal kellett volna kezdeni.

A brit uniós tagságról szóló népszavazással kapcsolatban elmondta, a lengyelek nagyon nem örülnének, ha megvalósulna a "Brexit". Szerinte ez mindenképpen rossz hatással lenne az európai integrációra, még akkor is, ha egy brit kilépést követően Németország, Franciaország és a többi magország felgyorsítaná a folyamatot. Az igazi gond az, hogy a Brexit komoly táptalajt biztosítana az euroszkeptikus jóslatoknak az unió minden tagállamában. Úgy véli azonban, a britek maradni akarnak majd, szerinte a brit emberek józanabbak, mint saját politikai vezetőik.

Az integráció lazulása ráadásul Vlagyimir Putyin kezére játszik, aki amúgy is ellenséges érzelmekkel viseltet az unió iránt, különösen a Krím megszállása utáni szankciók életbe lépése óta. "Azt hiszem, Oroszország sosem értette meg igazán az Európai Unió igazi természetét. Ez persze nem tesz automatikusan ellenséggé valakit. Európában is van egy csomó ember, beleértve az én országomat is, aki nem érti az Európai Unió természetét" - mondta a leköszönő jegybankár.