Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A japán látogatáson tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz államfő sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal együtt új szíriai béketárgyalásokat kezdeményeznek - tudósított a Reuters. Első céljuk egy az egész országra kiterjedő tűzszünet elfogadtatása a harcoló felekkel.

Putyin elmondása szerint az orosz-török közvetítéssel folyó tárgyalások kiegészítenék az ENSZ égisze alatt Genfben folyó hasonló egyeztetéseket. Helyszínük Kazahsztán fővárosa, Asztana lesz. Az orosz vezető azt is kijelentette, hogy török segítséggel kiterjedt tárgyalásokat folytatnak a fegyveres szíriai ellenzékkel is.

Frontvonalak

A polgárháború sújtotta országban az Bassár el-Aszad elnök vezette kormányerők, akiket Irán és Oroszország támogat, az iszlám síita irányzatához tartozó alavita kisebbséget képviselik, míg a lázadók, akik legerősebb támogatója Szaúd-Arábia főként a lakosság többségét átfogó szunnita irányzathoz tartoznak.

Törökországban szintén ez utóbbit követi a lakosság többsége, de színezi a helyzetet, hogy az ISIS terrorszervezet elleni harcban a kurdok jártak az élen, miközben az ankarai élesen szemben áll a törökországi kurd kisebbséggel, és mindenáron el akarja kerülni, hogy a térség kurd népessége saját államot hozzon létre.

Aleppó fontosabb

Az orosz elnöktől azt is megtudhatták az újságírók, hogy ő és Erdogan egyetértettek az Aleppóban rekedt lázadók és családjaik evakuálásában. Azt reméli, hogy a szíriai kormányerők immáron képesek lesznek megerősíteni pozíciójukat a városban, a civilek visszatérhetnek és az élet visszatérhet a normális kerékvágásba (a rommá lőtt városban).

Putyin nem tulajdonít különösebb jelentőséget annak, hogy az ISIS visszavetta a kormánycsapatoktól Palmüra városát. Szerinte ennek az az oka, hogy rossz az együttműködés a szír hatóságok és Oroszország, illetve az USA támogatását élvező koalíció katonai erő között. A város elestét szimbolikusnak tartja, Aleppó szerinte katonai és politikai szempontból is sokkal fontosabb.