Tizedik alkalommal találkozott egymással Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő. Ezúttal Moszkvában ültek egy asztalhoz - adta hírül a Magyar Szó. A két vezető országaik gazdasági kapcsolatainak erősítéséről, a hadiipari együttműködés kiszélesítéséről és Szerbia katonai semlegességéről tárgyalt.

A Szerbia és Oroszország közötti árucsere-forgalom tavaly két százalékkal  bővült. Ezen belül a szerbiai mezőgazdasági termékek importja Oroszországba 40 százalékkal ugrott meg.

A szerb miniszterelnök sajtótájékoztatóján részletesen beszélt a katonai együttműködésről. Mint mondta, örömmel fogadta a hírt, hogy Putyin államfő személyesen adott utasítást az illetékes orosz tisztségviselőknek a katonai együttműködéssel kapcsolatban korábban megszületett megállapodások végrehajtására.

Ennek eredményeként 30 páncélozott harcjármű, 30 T-72-es harckocsi és hat MiG-29-es repülőgép érkezhet Szerbiába. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, a repülők egy részének a nagyjavítását valószínűleg Szerbiában végzik majd el.

A tárgyaláson megvizsgálták a lehetőséget, hogy a Milos harci gépjárműveket orosz páncéltörő rakétavetővel szereljék fel. Vucic szerint ennek köszönhetően a 300 ezer euró értékű Milos és a 40 ezer amerikai dollár értékű páncéltörő rakétavetők ötmillió dolláros tankok megsemmisítésére is alkalmasak lennének. Egy ilyen rendszer rendkívül keresett lenne a világpiacon, így tetemes exportbevételt hozhatna Szerbiának.