Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Hszinhua hírügynökség keddi kommentárjában idézte a "régi-új" elnököt, aki a közelmúltban Kínát Oroszország lehetséges hajtóerejeként említette. A kommentár szerint a két nagy szomszéd "eddig nem tapasztalt mértékben mélyítette el kapcsolatait, egyensúlyoz a többpólusú világban és felgyorsítja az új politikai és gazdasági rend kialakulását". Kölcsönös érdek a nemzetközi pénzügyi és bankrendszer reformja, továbbá a fejlődő országok nagyobb befolyásának a biztosítása - írta a hírügynökség.

Az orosz államfő a vezető kínai pártlapban, a Zsenmin Zsipaóban rendkívül terjedelmes cikkben értékelte az orosz-kínai együttműködést a gazdasági, energiaügyi és a nemzetközi biztonsági területeken. Putyin úgy vélekedett, hogy az orosz-kínai kapcsolatok mentesek mindenfajta előítéletettől és sztereotípiától. Az elnök szerint az államközi kapcsolatok stabilak, azokat nem zavarják rövid távú megfontolások.

Az orosz elnök hangsúlyozta a gazdasági együttműködés jelentőségét és kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2011-ben elérte a 83,5 milliárd dollárt. Putyin utalt a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) fontosságára. A szervezet - hét államfő, köztük Vlagyimir Putyin részvételével - szerdán és csütörtökön tartja csúcstalálkozóját Pekingben.