A demokraták elnökválasztási kampánystábja szerint Vlagymir Putyin orosz államfő keze van abban, hogy néhány nappal a Demokrata Párt konvenciója előtt botrányos tartalmú e-mailek kerültek napvilágra - derül ki a Business Insideren megjelent cikkből.

Az elektronikus levek tanúsága szerint a párt nemzeti bizottsága (DNC) az elnökaspiránsok versenyében előnyben részesítette Hillary Clinton volt külügyminisztert Bernie Sanders vermonti szenátorral szemben.

A WikiLeakshez kiszivárogtatott levelek miatt felizzottak az ellentétek a párt Clontont és Sanderst támogató tagjai és aktivistái között. Tűzoltásképpen lemondatták Debbie Wasserman Schultzot, a DNC vezetőjét, de kérdés, hogy ez lecsillapítja-e a kedélyeket.

Ha igaz

Ugyanakkor ha az orosz szállal kapcsolatos vádnak van alapja, akkor az a rendkívüli helyzet adódik, hogy az orosz kormány tudatosan beavatkozik az USA belpolitikájába, azzal a céllal, hogy befolyásolja az elnökválasztás végeredményét Donald Trump ingatlanmágnás, a republikánusok elnökjelöltje javára.

Igaz vagy nem igaz?

Az internetes biztonsággal foglalkozó szakértők egy része egyetért a Clinton-kampány állításával. Dave Aitel, az Immunity Inc. biztonsági cég vezérigazgatója egyik korábbi cikkében egyértelműen fogalmazott. Kimeríti a kiberháború fogalmát az, ami itt folyik, és az USA kormányának válaszolnia kell erre.

A DNC júniusban jelentette először, hogy hackerek több mint egy évig hozzáfértek az informatikai rendszeréhez. A támadók megszerezték például a Trumpról szóló elemzést. A CrowdStrike biztonsági kutatóintézet két különböző, a hírszerzéssel kapcsolatban lévő behatolót jelölt meg támadókként. Ezek egyébként nem működnek együtt egymással, sőt, még csak nem is tudnak egymásról.

Magányos harcos

Bonyolítja a helyzetet, hogy a Guccifer 2.0 nevű hacker azt állítja, ő az adattolvaj. Még ki is gúnyolta a CrowdStrike-ot, amely azt állítja, hogy a DNC rendszerét kifinomult felkészültségű behatolók törték fel. Guccifer 2.0 szerint könnyű dolga volt a szervezet biztonsági intézkedéseinek kijátszásával.

A CrowdStrike visszavágott: szerintük a magányos hacker harcosról szóló legenda valójában az oroszok elterelő manővere, amellyel el akarják fedni, hogy ők vannak a háttérben. Ehhez a véleményhez csatlakozott a ThreatConnect biztonsági cég vezetője, Rich Barger, aki szerint Guccifer 2.0 az orosz információs kampányhoz kapcsolódó személy, nem az a független játékos, akinek kiadja magát.

A WikiLeaks nem árulja el a forrásait, így innen nézve nem kerülhetünk közelebb legalább annak kiderítéséhez, hogy végül is honnan kerültek hozzá a DNC e-mailjei.

Az USA jövője

A demokraták keményen nyomják az orosz kapcsolatról szóló elméletüket és egyes biztonsági szakértők, köztük az idézett Aitel egyáltalán nem tartja a politikára jellemző túlzásnak a véleményüket. Ennek az információs háborúnak megvan a maga politikai oldala, ezen keresztül lehetőség van arra, hogy a támadó jelentős hatást gyakoroljon az Egyesült Államok közeljövőjére és biztonságára - fogalmaz a szakértő.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az orosz kapcsolatot senki sem bizonyította. Csak erős gyanút fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban. De ha igaz, akkor Wasserman Schultz lemondatása a legjobb bizonyítéka annak, hogy ilyen módon befolyásolható az amerikai belpolitika.

Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a botrány lényege, az elfogultság ténye a levelekből derül ki, nincs köze ahhoz, hogy ki, hogyan és miért hozta azokat nyilvánosságra.