Ha Ukrajna társulási szerződést köt az Európai Unióval, akkor a Vámunió tagállamainak védelmi intézkedéseken kell gondolkodniuk - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő egy a Don melletti Rosztovban tartott tegnapi gazdasági fórumon. Gazdasági tanácsadója korábbi nyilatkozatával összhangban ezt azzal magyarázta, hogy ha a szomszéd ország jelentősen liberalizálja vámszabályait az Európai Unióval szemben, akkor piacát el fogják árasztani a kiváló minőségű külföldi árucikkek, kiszorítva onnan a hazai gyártmányokat.

Az ehhez hasonló fenyegetéseket, amelyek célja az orosz érdekszférába kényszeríteni Ukrajnát, élesen elítélte az Európai Bizottság. Hogy milyen intézkedéseket tenne az orosz-belarusz-kazah Vámunió, annak főpróbáját a hét elejéig láthatta a világ, amikor "szigorított vámellenőrzést" vezettek be az orosz-ukrán határon, és nem engedték be az ukrán árukat. Moszkva nemcsak az ukránokat félti az unióhoz való közeledéstől, hanem attól is tart, hogy Ukrajnából továbbexportálnák a nyugati árukat Oroszországba.

Moszkva szeretné bevinni az általa vezetett Vámunióba Örményországot, Azerbajdzsánt, Grúziát, Kirgizsztánt, Moldovát, Tadzsikisztánt, Türkmenisztánt, Üzbegisztánt, és természetesen Ukrajnát, de szakértői szinten még az is felmerült, hogy Magyarország is beléphetne az így létrejövő Eurázsiai Unióba. Ennek létrehozása Putyin legmerészebb álma, s bírálóit, akik szerint újra létre akarja hozni a Szovjetuniót, azzal utasítja rendre, hogy csupán egy modern, európai típusú gazdasági közösség megteremtése a célja.