Az orosz államfő aláírásával - egy nappal a sajtószabadság világnapja előtt - hatályba lépett az a törvénymódosítás, amely a korábbi tízszeresére emeli azoknak a médiumoknak a pénzbüntetését, amelyek olyan anyagot közöltek, ami terrorizmust vagy szélsőséget ösztönöz, vagy próbál meg igazolni. A büntetés felső határa ezen túl 100 ezer helyett 1 millió rubel (19 ezer dollár).

Ezzel látszólag nincs is semmi gond, de a The Moscow Times szerint félő, hogy a rendelkezést a megmaradt néhány független médium fokozottabb elnyomására fogják felhasználni, mivel erre lehetőséget nyújt az alkalmazó felfogása arról, mit tart szélsőségesnek.

Az internet és médiafelügyelet, a Roszkomnadzor októberben szélsőségességgel vádolta a Eho Moszkvi független rádiót egy kelet-ukrajnai tudósítása miatt, az ellenzéki Novaja Gazetát pedig azért ítélték el, mert az orosz törvényhozók politikáját Hitleréhez hasonlította. A Charlie Hebdo karikatúráinak újranyomása miatt 19 újság kapott megrovást - közölte a Roszkomnadzort vezető Alekszandr Zarov. A felügyelet ezen túl az ilyen esetekben súlyos pénzbírságot is kiszabhat, ami akár csődbe is viheti a független orgánumokat. Emellett annak a médiumnak, amely egy éven belül ilyen ügyben két figyelmeztetést kap, visszavonhatják a működési engedélyét.