Szó sem lehet az orosz állami nagyvállalatok részvényeinek gyors értékesítéséről a költségvetés hiányainak pótlása érdekében, nem kótyavetyéljük el fillérekért, ami nem hoz különösebb hasznot a büdzsének - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök egy, a miniszterekkel és az állami nagyvállalatok vezetőivel tartott tanácskozáson.

A miniszterek viszont javasolták a nagyvállalatok részvénypakettjeinek mielőbbi privatizálását az olajárak zuhanása miatt növekvő költségvetési hiány ellensúlyozására.

Az államfő a Kreml internetes oldalán olvasható jegyzőkönyv szerint a privatizációs program méretének korlátozását javasolja, kiemelve: a kormány nem veszítheti el ellenőrzését a stratégiai fontosságú vállalatok fölött. Putyin azt is ellenzi, hogy a privatizációt az állami bankok finanszírozzák, ami megakadályozná új vállalatirányítási tapasztalatok bevonását és az eladott cégek hatékonyságának növelését - írta a The Moscow Times.

Értékes nyersanyagcégek a palettán

Amit viszont hangsúlyozott, hogy a privatizációs folyamatok teljes átláthatóságát kell biztosítani, és meg kell akadályozni, hogy a privatizált vagyont kicsempésszék az országból. Emellett különösen fontos, hogy az új tulajdonosok az orosz joghatóság alá tartozzanak.

Putyinnal ellentétben Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter annak beszéde másnapján már bejelentette, hogy valószínűleg még az idén sor kerül két óriási olajcég, a Rosznyefty és a Basnyefty, valamint a világ legnagyobb gyémánttermelője, az Alrosa pakettjének értékesítésére.

A TASZSZ szerint ezt megkönnyítené, hogy mindhárom cég papírjai már forognak a tőzsdén. A Basnyefty és az Alrosa kormánytulajdonban levő részvényeinek értéke 600 milliárd rubel (7,5 milliárd dollár), míg a Rosznyefty eladásra szánt 19,5 százalékos pakettje további 500 milliárd rubelt (6,5 milliárd dollár) hozhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!