Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz elnök pénteken, a francia Total olajkonszern vezérigazgatójával való találkozója után azt mondta, bízik abban, hogy a télen stabilizálódnak az árak és a jövő év közepéig egyensúly alakul ki az olajpiacon. Számított arra, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) értekezlete után esni fognak az olajárak, és Moszkva semmilyen különleges akciót nem sürgetett stabilizálásuk érdekében.

Az orosz Interfax hírügynökség jelentése szerint Putyin úgy nyilatkozott, hogy Oroszországnak megfelel az OPEC döntése és "semmi különöset sem talál benne".

Az OPEC csütörtökön úgy határozott, hogy a tagállamok nem csökkentik termelésüket, és fenntartják a napi 30 millió hordós termelési plafont. Ezt követően az olajár esésnek indult, az északi-tengeri Brent minőség ára 2010 közepe óta a legalacsonyabbra, hordónként 72 dollár alá csökkent.

A nyár óta több mint harmadával zuhant az olaj ára. Ez súlyosan veszélyezteti az orosz költségvetést, amely felerészt az olaj- és gázár-bevételektől függ. Egyes becslések szerint az áresés már eddig 90-100 milliárd dolláros bevételkiesést jelentett.