Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szakemberek szerint a török áramlat gázvezeték nem más, mint az órási vitákat kavart északi áramlat déli megfelelője. Azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta az lefektetéséről szóló szerződést, a Kreml újabb lépést tett a közös európai energiapolitika aláásása felé  - írja a lengyel onet.pl. hírportál.

Az összesen 1100 kilométer hosszú vezeték Oroszországból indul, majd a Fekete-tenger fenekén folytatódik 910 kilométer hosszan. Legmélyebb része a vízszint alatt 2200 méterrel lesz. Ezt követően Törökországban ér partot, így elszállítja az orosz gázt a görög-török határra. A projektnek Oroszország szempontjából nagyobb a politikai stratégiai jelentősége, mint a gazdasági haszna.

Ravasz húzás

Lehetővé teszi, hogy az ukrán tranzit kiiktatásával juttassák el az energiahordozót Európába, továbbá olyan kedvező gázbeszerzései lehetőséget kínálnak a dél-európai országoknak, amivel nehéz lesz versenyezni. A közelben lévő országok érdekeltté válnak abban, hogy külön alkukat kössenek az oroszokkal a gázimportról ahelyett, hogy az EU egy nagy, erős alkupozícióban lévő vevőként állna szemben a Gazprommal.

A török áramlat két csővezetéke évente kétszer 15,75 milliárd köbméter gázt lesz képes eljuttatni végcéljához. A balkáni országok érdeklődnek a török áramlatból szerezhető energiahordozó iránt, csak azért haboznak, mert a magyar kormány még nem döntött arról, vásárolna-a, illetve területén át tranzit útvonalat biztosítana-e a Törökország felől érkező orosz gáznak. Ez tenné számukra is gazdaságossá a hazai leágazások lefektetését.

A lengyel portál cikke szerint a végeredmény az lesz, hogy Európa észak és dél felől is orosz gázfüggőségben fog szenvedni.