Miközben az orosz gazdaság az alacsony olajár és a Kreml ukrajnai beavatkozása miatt bevezetett nyugati szankciók miatt a recesszióval küszködik, a munkavállalók 40 százaléka részben vagy egészében elbújik a feketegazdaságban az adóhatóság szeme elől - idézte az orosz gazdasági és közigazgatási intézet jelentését a Bloomberg.

Az összesen 76,5 millió munkaképes korú oroszból 30 millióan választották a pénzkeresésnek ezt a módját. A felszín alatti gazdaság az ország GDP-jének negyedével megegyező termelési eredményt ér el minden évben. Igaz ugyan, hogy a dolog természeténél fogva az adatok nem egzaktak, ám a becslések a kutatások kezdete, 2001 óta stabil képet mutatnak - árulta el Andrej Pokida szociológus, a kutatás vezetője.

Mindenféle emberek

A garázsgazdaságban, ahogy a népnyelv elkeresztelte ezt a világot, a szerelőktől a fogorvosokon át az állatorvosokig a legkülönbözőbb emberek dolgoznak. A sajátos orosz garázscégek felszámolása reménytelen vállalkozás lenne - figyelmeztet Szvetlana Orlova, a Moszkvától keletrelévő Vlagyimir régió kormányzója, az egyik szervezője annak a tanácskozásnak, amelyen Vlagyimir Putyin elnök kijelölte a probléma megoldásának irányát.

A rendőrség, az ügyészség és a megfizethetetlen adók kényszerítik az embereket arra, hogy a föld alá vigyék a vállalkozásukat - elemezte a helyzetet az államfő miniszterekből, tanácsadókból és regionális vezetőkből álló hallgatósága előtt. Putyin azt várta a jelenlévőktől, hogy találják ki, hogyan lehetne legalizálni a garázsgazdaságot - tudta meg a Bloomberg olyanokról, akik jelen voltak az értekezleten.

Meglökné a növekedést

Az árnyékba húzódó munkavállalás törvényessé tétele egy százalékponttal gyorsítani a GDP növekedését - véli Borisz Tyitov, a kormány üzleti ombudsmanja. Ezt arra alapozza, hogy már nem csupán kiskereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenység folyik a garázsvilágban, hanem egyszerű termékek gyártása is.

A tanácsadó szerint mérsékelni kellene a vállalkozások tevékenységének merev szabályozását és javítani kellene az önfoglalkoztatás feltételit ahhoz, hogy legálissá váljanak a rejtett tevékenységek.

Adótrükk

A radikális tervek között szerepel, hogy egyszerűen felszabadítanák az önfoglalkoztatást a jövedelemadózás alól, csak társadalombiztosítási járulékot kellene fizetniük azoknak, akik ezt választják. A pénzügyminisztérium számításai szerint ha ezt párosítanák az áfa emelésével - hogy pótolják a kieső adóbevételt -, akkor összességében 30 százalékkal növelhetnék a jövedelmekből - közvetlenül, a tb-vel, és közvetve, az áfával - begyűjtött adóbevételt.

Putyin víziója

A jelenlegi helyzet éppen azokat a kis és közepes vállalkozásokat kényszeríti adóelkerülésre, amelyekben Putyin a gazdaság alapjait látja. Jelenleg ezek csak a munkavállalók ötödét foglalkoztatják, ami jóval elmarad attól a legalább ötven százaléktól, amelyek az orosz vezetés ideálisnak tart.

A megoldás "egyszerűségére" utal a Világbank kutatása. Ez azt találta, hogy az állami ellenőrzések ritkításával az orosz régiókban tevékenykedő kisvállalkozások 12 százalékpontos forgalomnövekedést érhetnének el. (Csak hát a csinovnyikoknak is csinálniuk kell valamit, hogy adminisztrálják magukat - a szerk.)

Az embereknek szabadságot kell adni, ha már mással nem lehet segíteni őket - mondja Szergej Dubinyin, aki az államcsődöt okozó 1998-as valutaválság idején vezette a moszkvai jegybankot. Nagy szerencse, hogy vannak önmagukat foglalkoztató emberek, akik a válságok idején sem kérnek semmilyen támogatást a költségvetésből.