Vlagyimir Putyin orosz államfő képes fényes győzelmeket aratni a nemzetközi politikai háborúban, ám vesztésre áll abban a csatában, az alkoholfogyasztás visszaszorításában, amelybe már oly sok elődjének beletört a bicskája. Oroszországban ugyanis gyorsan nő az illegális alkoholárusítás - derült ki a Moscow Times cikkéből.

A feketeeladások hat százalékkal ugrottak meg az év első hat hónapjában az egy évvel korábbihoz képest - jelentette a Szövetségi Alkoholszabályozási Szolgálat. Még jobban nő az adóbefizetést igazoló plombák hamisítása. A Life News orosz lap jelentése szerint 2011-ben csak kicsit több mint ezer ilyen esetet füleltek le a hatóságok, míg 2015-ben több mint 3300-at.

Benézték

Szakértők szerint a rossz tendencia hátterében az a kormányintézkedés áll, amely betiltotta a szeszes italt árusító kis kioszkok működését Oroszországban. Ezek száma 2012-ben 305 ezer volt, ami mára 230 ezerre csökkent. Az alkoholt áruló kisebb boltok 30 százaléka működési engedély nélkül végzi a tevékenységét.

A Kreml külföldi példák alapján döntött a tilalom mellett, ám Vagyim Drobiz alkoholpiaci szakértő szerint ezt csúnyán benézték. Tévedés volt azt hinni, hogy ami bevált az észak-európai országokban, az jól fog működni Oroszországban is.

Reménytelen

Pedig csak a statisztikát kellett volna alaposabban tanulmányozni. A kormány nem vette figyelembe, hogy Finnországban tízezer, Svédországban harmincezer bár működik - fejtegeti Drobiz. Míg ezekben az országokban a lakosság 35 százaléka ezekben italozik, addig az oroszoknak csak három százaléka teszi ezt, a többség boltban veszi a gallér mögé valót.

A kormány most azt tervezi, hogy lecsap a hamis italok gyártóira, illetve az igazolóplombák előállítóira. Emellett ki akarják iktatni az internetes alkoholértékesítést is. Drobiz szerint azonban ameddig a legálisan elérhető szeszes italt nem tudják megfizetni az emberek, addig reménytelen vállalkozás az illegális üzlet letörése.