Bár általános vélemény szerint Vlagyimir Putyin elnöknek hozzá kellett járulnia Elvira Nabiullina, a jegybank elnökének drasztikus kamatemelési döntéséhez, az államfő hallgat, miközben mind a politikusok, mind az orosz közvélemény választ várnak: ki tehet arról, hogy a rubel értéke példátlan zuhanást szenvedett el, s hatástalannak bizonyultak a központi bank erőfeszítései ennek megállítására. Az államfő nehéz helyzetben van, hiszen kénytelen lesz valakit megnevezni, s miután környezetében csak lojális, hozzá közelálló emberek vannak, kívülálló pedig nemigen jöhet számításba, és valószínűleg fel kell áldoznia valakit.

A The Moscow Times összegyűjtötte az orosz szakértői véleményeket, hogyan reagálhat a Kreml a válságra.

Az első lehetőség, hogy nem tesznek semmit - ezt a megoldást választották a mostaninál is tragikusabb 2008-2009-es pénzügyi válság idején, amikor nem is kerestek felelőst. A jelenlegi helyzetben azonban ez nem látszik kivitelezhetőnek.

A második, hogy az Egyesült Államokat vádolják. Ennek már alaposan megágyaztak, az állami média hónapok óta ostorozza az USA-t és az Európai Uniót, bár eddig azt állították, hogy a szankciók alig vannak hatással Oroszországra, és sokkal nagyobb károkat okoznak a Nyugatnak. Ez a kampány azonban túl régóta folyik ahhoz, hogy többé-kevésbé reális magyarázatot tudjon adni a most kirobbant válságra.

A harmadik, hogy az ellenzéket vádolják, ahogy azt Igor Szecsin, a Rosznyefty Putyinhoz igen közelálló vezére tette. Ezzel azonban ellentmondanának annak a kormánypropagandának, amely szerint az ellenzék olyan gyenge, hogy elhanyagolható a befolyása.

A negyedik a jegybank elnöke, Elvira Nabiullina, aki a lap szerint közutálatnak örvend a törvényhozóktól a lobbistákon át Szergej Glazijev elnök főtanácsadóig. Ellene már parlamenti vizsgálatot követelnek, sőt fel is jelentették az ügyészségen. Leváltása azonban csak az áldozati bárányt követelőket elégítené ki, a válság megoldásához egyáltalán nem járulna hozzá.

Az ötödik potenciális áldozat Dmitrij Medvegyev miniszterelnök lehet, aki eddig készséges partnere volt Putyinnak az elnök-kormányfő csiki-csuki játékban, ahogy egymás között váltották a posztokat. Ennek ellenére az elemzők már a válság előtt egyetértettek abban, hogy Medvegyev csak azért lehet még a helyén, hogy egy komolyabb válság esetén feláldozhassák - ez most eljött. A The Moscow Times úgy tudja, hogy ősellenségének, az egykori pénzügyminiszternek, Alekszej Kudrinnak már fel is ajánlották a kormányfői posztot, bár annak szóvivője tagadta ezt. A szakértők úgy vélik, hogy Medvegyev gyenge és mennie kell. Lehet, hogy Kudrin se tud véget vetni a válságnak, de biztosan jobban tudja kezelni azt. Azonban szembefordulnának vele az etatisták, az állami nagyvállalatok és a biztonsági szolgálatok, és ha az elnök nekik enged, akkor Glazijevé lehet a kormány, ami sokak szerint "a gazdaság halálos ítélete" volna. Ő javasolta a tervgazdasági eszközök némelyikéhez való visszatérést, például a rubel árfolyamának rögzítését.