Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olajár összeomlása csak tovább feszíti az egyébként is feszes orosz költségvetést - állapítja meg az amerikai geopolitikai szakértő George Friedman, aki mindössze még két évet ad Oroszországnak, mielőtt azt a gazdasági erők elkezdenék szétcincálni - csak úgy, mint 1991-ben, amikor a Szovjetunió szétesett.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Putyin kezdi elveszíteni a legfőbb politikai fegyverét. Elemzését arra a napokban megjelent hírre alapozza a szakember - írja a Business Insider a Mauldin Economicsnak adott interjúja alapján -, miszerint Oroszország rákényszerülhet, hogy leállítsa az államközi szerződések alapján más országoknak nyújtott hitelek folyósítását az olajár esése és a rubel gyengülése által keletkezett költségvetési gondok miatt.

Ezek a hitelek ugyanis Putyin azon eszközei közé tartoznak, amelyekkel Oroszország hatalmát tartja fenn a világ különböző részein. Ezek megszűnése az orosz befolyás elvesztéséhez vezethet, és ami még rosszabb: Oroszország korábbi "ügyfelei" az USA-hoz fordulhatnak segítségért - véli Friedman.

Ez a húzás az orosz közvélemény elől sem rejthető el, ráadásul Putyin eddig keményen dolgozott azon, hogy az orosz nemzeti lelket olyan akciókkal erősítse, mint például a szíriai beavatkozás. Az a tény azonban, hogy már a köz számára is láthatóvá válik a gyengeség arra utal, hogy az ország büdzséje katasztrofális állapotban van - véli Friedman.

Az Oroszország-szakértők már régóta mondják, hogy az ország számára a 70 dolláros olajár a kritikus pont. Miután viszont a nyersolaj ára ennek a szintnek kevesebb mint felénél áll és nincs sok remény a közeljövőbeli fellendülésre, Oroszország egyre jobban eladósodik.

Friedman szerint Oroszország a következő két évben egyre agresszívabbá válik, amint Putyin megpróbálja elterelni a figyelmet a nemzetgazdasági problémákról. Bár a szakember szerint ez nem jár sikerrel, jelenleg Putyin minden eddiginél veszélyesebb.

A szakember ugyanakkor úgy véli, a kormányt Putyin nem egyedül vezeti, így nélküle sem lesz nagy változás Oroszországban. Friedman úgy látja, az országot valójában a titkosszolgálat (FSB) irányítja, Putyin csak a szervezet látható arca. Amennyiben Putyinnal történne valami, akkor csak egy másik FSB-tisztviselő venné át a helyét. Akárki is kerül az ország élére, Oroszország továbbra is fontos, potenciálisan kockázatos geopolitikai tényező marad.

Kerry a szankciók feloldásáról beszélt Davosban

John Kerry, amerikai külügyminiszter pénteken belengette, hogy az USA az év vége felé felülvizsgálhatja az Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni erőszakos fellépés miatt bevezetett szankciók felfüggesztésének lehetőségét, amennyiben a Kreml teljesíti a tavaly aláírt minszki békeegyezményben foglaltakat. Az amerikai külügyminiszter a davosi világgazdasági fórumon beszélt arról, hogy mindkét fél részéről erőfeszítéssel, jóhiszemű hozzáállással és a probléma megoldására irányuló legitim szándékkal lehetségesnek tartja a minszki megállapodás végrehajtását. Amennyiben ez megvalósul, akkor a szankciókat is fel lehet oldani - tette hozzá.

A Bloomberg szerint Kerry nyilatkozata az elmúlt hónap legoptimistábbika, az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis a múlt hónapban hosszabbította meg az oroszországi szankciókat. A hét elején Petro Porosenko ukrán elnök vetette az oroszok szemére, hogy a minszki egyezményt még mindig nem hajtották végre, ugyanakkor az USA és az EU által alkalmazott embergót hatásosnak nevezte. A Bloomberg ugyanakkor megjegyzi: az eredeti békemegállapodást tavaly februárban írták alá Minszkben, 2015-ben kellett volna végrehajtani, új határidőt viszont még nem tűztek ki. A végrehajtás csúszásáért Oroszország Ukrajnát hibáztatja.