Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Orbán-Putyin találkozóról készült orosz lapjelentések kiemelik, hogy a magyar miniszterelnök szerint az EU már a nyáron feloldhatja az Oroszországgal szemben a Krím elfoglalása és a délkelet-ukrajnai polgárháború kirobbanása nyomán bevezetett gazdasági szankciókat, ám ez a forgatókönyv csak szerencsés esetben teljesülhet - derül ki a Moscow Times tudósításából.

Orbán Viktor valójában minden bizonnyal Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter korábbi kijelentéséhez csatlakozhatott. Macron francia üzletemberekkel találkozott Moszkvában, akiknek azt mondta, hogy reményei szerint a minszki megállapodás végrehajtása nyomán sikerül békét teremteni Ukrajnában, így már a nyáron fel lehet oldani a Moszkva elleni szankciókat. Ez utóbbi mindkét fél közös célja.

John Kerry amerikai külügyminiszter a januári davosi gazdasági fórumon szintén arról beszélt, hogy ha a felek őszinte erőfeszítést tesznek az ukrajnai konfliktus megoldására, akkor hónapokon belül megteremthetők a korlátozások feloldásának feltételei.

Mi van a paktumban?

Angela Merkel német kancellár azonban nem beszélt időtávról az üggyel összefüggésben - idézte az orosz portál a Wall Street Journal cikkét. Még mindig nem sikerült fenntartható tűzszünetet elérni Délkelet-Ukrajnában, márpedig ez a természetes feltétele annak, hogy minszki megállapodás többi részleteit is megvalósítsuk - derült ki Merkel szavaiból.

A fehérorosz fővárosban aláírt egyezség szerint az EU csak azt követően oldja fel a gazdasági korlátozásokat, hogy valóban befejeződik a fegyveres konfliktus Ukrajnában. Kijevnek vissza kell kapnia az ellenőrzést az ország összes határa felett, a harcoló alakulatoknak ki kell vonniuk a nehézfegyvereket a térségből és szabad választásokat kell tartani.

Egymásra mutogatnak

Az is része azonban az egyezségnek, hogy az ukrán parlament az alkotmány módosításával autonómiát biztosít az ország régióinak. Ez az a pont, amelyre hivatkozva Putyin nonszensznek minősítette az EU álláspontját, nevezetesen, hogy a minszki paktum végrehajtásához köti a gazdasági szankciók feloldását.

Az orosz államfő úgy látja, hogy a labda nem az ő térfelükön pattog. Ezzel arra utalt, hogy Moszkva álláspontja szerint azért állt le a minszki paktum végrehajtása, mert Kijev nem garantálta az abban foglalt autonómiát a keleti területeknek.

Az ukrán vezetés szerint azonban az oroszok a hibásak. Nem hagytak fel a szeparatista erők támogatásával, amelyek nem engedik be a nemzetközi ellenőröket az ellenőrzésük alatt lévő területekre.

További bonyodalom és remény

Bonyolítja a helyzetet, hogy az Európai Parlament nemrégiben olyan határozatot fogadott el, amelyben a Krím visszaadását szabja feltételül a gazdasági korlátozások feloldásához. A parlamenti képviselők nagy többsége szerint a félsziget lakosságának, különösen a krími tatároknak sérülnek az emberi jogai az orosz uralom alatt.

Jó hír viszont, hogy sajtóértesülések szerint az USA közvetítésével háttértárgyalások kezdődtek a moszkvai és a kijevi kormány között a klinikai halál állapotában lévő minszki megállapodás felélesztéséről. A politikusok talán ezekre utalva bizakodnak abban, hogy nyárra fordulhat a kocka mind Ukrajnában, mind az orosz-EU kapcsolatokban.