Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tolvajok kezére került egy radioaktív anyagokat szállító teherautó Mexikóban - jelentette az ENSZ illetékes szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) a helyi hatóságoktól kapott információ alapján. A veszélyes sugárzó anyagokat orvosi kezelésekben alkalmazták.

A radioaktív terápiákban használatos kobalt-60 izotópot éppen a sugárzó anyagok tárolására szolgáló különleges hulladéklerakóba vitték a kórházból, amikor a rablók eltulajdonították. A teherautónak a főváros, Mexico City közelében veszett nyoma.

Piszkos bomba

Amikor a járművet ellopták, a radioaktív sugárzás forrása megfelelően becsomagolt állapotban volt. Ugyanakkor ha ezt eltávolítják vagy megsérül, akkor különösen nagy veszély forrásává válhat - derül ki az IAEA közleményéből.

A lopás hétfőn történt, a mexikói hatóságok azóta keresik az eltűnt teherautót. A kérdéses anyagból nem lehet atombombát csinálni, azonban elvileg alkalmas arra, hogy úgynevezett piszkos bomba alkotórésze legyen. Ez egy sima robbanóeszköz, amely radioaktív anyagot szór szét felrobbanása után. Így egy aprócska pokolgép brutálisan nagy kárt okozhat.

A szakértők hosszú ideje figyelmeztetnek arra, milyen veszélyes, hogy nagy mennyiségű sugárzó anyagot használnak kórházakban és más olyan helyeken, amelyek nem képesek garantálni ezek biztonságos kezelését - emlékeztetett az AFP.