Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rakéta kiindulópontja az ország északnyugati részében volt, ahol van egy kísérleti támaszpont. A típusát még nem állapították meg, és az útvonalát is vizsgálják még - közölte a dél-koreai vezérkari főnökség.

A Yonhap úgy tudja, hogy a rakéta nagyjából 500 kilométert tett meg. Tavaly többször is sikertelenül próbálták ki a Muszudan típusú közepes hatótávolságú rakétát, az elvileg 3000 kilométert is képes lenne megtenni. Katonai körökben van olyan feltételezés is, hogy egy újabb típusú hajtóművet próbáltak ki.

Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora az újévi beszédében azt mondta, hogy próbaindítása előtti utolsó szakaszban van egy interkontinentális ballisztikus rakétájuk.

Az új amerikai elnök hivatalba lépése óta ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet, Phenjan esetleg Donald Trump hozzáállását is tesztelheti. A Pentagon közölte, hogy észlelték az indítást és figyelemmel követik a fejleményeket.

A japán kormány közölte, hogy a rakéta nem érte el az ország területi vizeit, hanem a tengerbe csapódott. Ugyanakkor a Dél-Korea és az Egyesült Államok "megállapodott, hogy kiaknáznak minden lehetőséget arra, hogy megzabolázzák az észak-korai provokációkat" - közölte a szöuli elnöki hivatal, miután a két ország elnöki nemzetbiztonsági tanácsadója telefonon konzultált.

Az Index.hu szerint a japán kormány kabinettitkára bejelentette, hogy "erős tiltakozást" küld Phenjannak Pekingen keresztül, mivel "nyílt provokációnak" tartja a rakétakísérletet éppen abban az időpontban, amikor amerikai-japán csúcstalálkozó zajlik.

Trump Abe Sindzó japán miniszterelnökkel együtt ugyanis éppen a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago üdülőkomplexumában tartózkodott, ahová elnöki különgéppel utaztak a washingtoni tárgyalások után. A BBC szerint Trump biztosította Japán miniszterelnökét arról, hogy "Amerika 100 százalékban nagyszerű szövetségese, Japán mellett áll". Sindzó "teljesen tűrhetetlennek" nevezte a rakétakísérletet.