Feffer hosszasan sorolja azokat az ügyeket, amelyek miatt az Európai Unió különböző szervezetei és a nemzetközi sajtó évek óta bírálja az Orbán-kormányt és a kormányzó pártot. A médiatörvény egyes rendelkezéseitől a Horthy-rendszer rehabilitálási kísérletein, a hajléktalanság illegális szférába tolásán, Bayer Zsolt Fidesz-alapító-publicista romákkal kapcsolatos megjegyzésein és az antiszemita írók tananyaggá tételén át a haverokat előnyben részesítő állami megrendelésekig és a trafikmutyiig szinte minden előkerül. A szerző ezután a hasonló európai jelenségeket veszi sorra, megemlítve a sajtó manipulálását a Berlusconi vezette Olaszországban, a korrupciós botrányokba keveredett spanyol, szlovák, román, kormányokat és a Kaczinski testvérek kísérletét arra, hogy autoritárius rendszert vezessenek be Lengyelországban.

Magyarországot szerinte az különbözteti meg a többi európai országtól, hogy mindezek a jelenségek liberalizmusellenesség tökéletes keverékévé álltak össze. Nem néhány karizmatikus személy fellépéséről van szó. Magyarországon, akárcsak Európában általában, a liberalizmus megásta a saját sírját. A liberális piacgazdaság jómódot teremtet keveseknek és bizonytalanságot a többségnek, továbbá mély szegénységet a társadalom egy bővülő kisebbségének.

Kleptokrácia

A liberális demokrácia Magyarországon is kitermelt egy kleptokráciát: minden párt, amely hatalomra került, felhasználta az államot arra, hogy az adófizetők pénzéből megtömje a saját támogatónak zsebét. A liberális szociális modell individualizmusba fordult, felbomlasztotta a szolidaritás hagyományos családi, szomszédsági és közösségi szintjeit, amelyek korábban segíthettek a bajba került embereken.

Nem meglepő, hogy a liberális jelző szitokszóvá vált, és az olyan pártok, mint a Fidesz, erre alapozva benyomultak abba a vákuumba, amelyet a rendszerváltás idején a régióban még igen népszerű eszme gazdasági és politikai kudarca hagyott maga mögött. Az európai vezetőknek erősen aggódniuk kellene, hogy ez a rákos fertőzés tovaterjed Budapestről. Talán azt hiszik, hogy hosszú tradícióra visszatekintő liberális rendszerüknek elég erős az immunrendszere ennek kivédésére. A folytatódó gazdasági válság és a demokráciába vetett hit hanyatlása azonban tökéletes feltételeket teremt a káros jelenségek terjedéséhez - figyelmeztet Feffer.