Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emmanuel Macron győzelme a franciaországi elnökválasztáson új lendületet ad az őszi parlamenti választásokra készülő németországi pártok kampányának - derül ki a Bloomberg cikkéből. A szociáldemokraták (SPD) úgy érzik, hogy ezzel új fogást találtak fő ellenfelükön, a konzervatív CDU/CSU pártszövetségen, illetve főként annak vezérén Angela Merkel kancelláron.

Macron ugyanis világossá tette, hogy véget akar vetni az eurózónában a kőkemény, megszorításokon alapuló költségvetési politikának, amelyet a berlini kormány kényszerít a közös európai valutát használó országokra. Az SPD azzal revolverezi Merkelt, hogy a francia választási eredmény világos üzenet az európaiak részéről: itt az ideje a megszorítások befejezésének.

Van más lehetőség

Abban bíznak, hogy meggyőzhetik a német közvélemény Európa-barát részét, hogy ha a kancellár nem hajlandó véget vetni ennek, akkor a párt kancellárjelöltjére, Martin Schulzra, az Európai Parlament volt elnökére kell szavazniuk. Ő ugyanis jobban megtalálja majd a hangot az új francia elnökkel.

A szociáldemokraták a hét végén egy tartományi választáson vereséget szenvedtek a CDU-val szemben és a közvélemény-kutatások szerint a következőn, a Észak-Rajna-Vesztfáliában vasárnap taratandó voksoláson is ez vár rájuk. Így a franciaországi elnökválasztásra alapozó propagandájuktól remélhetik, hogy a segítségével sikerül növelniük támogatók számát.

Fejezzük be!

Macron nem Németország pénzét, hanem a szolidaritását akarja - mondja Marcel Fratzscher, a berlini DIW gazdaságkutató intézet vezetője. Németországnak több felelősséget kell vállalnia Európa iránt, a jelenlegi kormány elutasító politikája ezzel kapcsolatban újabb uniós válsághoz vezethet - véli a szakember.

Sigmar Gabriel a nagykoalíciós berlini kormány szociáldemokrata külügyminisztere néhány órával a francia választási eredmény nyilvánosságra kerülése után kijelentette, hogy itt az ideje befejezni az egymásra mutogatást. Nevezetesen azt, hogy Európa két nagy országa egymást okolva halogatja az EU reformját.

Nem fejezzük be!

Merkel első nyilatkozatában arról beszélt, hogy előbb látni szeretné, milyen intézkedéseket hoz új kollégája, legfeljebb ezt követően lehet szó a német kormány politikájának átgondolásáról. A hangulatkeltéstől kevéssé idegenkedő Bild, Németország legnagyobb bulvárlapja már a következő címmel idegesítette olvasóit: Mennyibe fog fájni nekünk Macron?

Az SPD csak egy megoldást ismer minden bajra: költsünk többet és adósodjunk el - reagált a szociáldemokraták támadásaira Jens Spahn pénzügyminiszter-helyettes, a CDU egyik vezetője. Szerinte strukturális reformokra, több befektetésre és erősebb gazdasági növekedésre van szükség Franciaországban, Németországban és egész Európában.

De nem ám!

Michael Stuebgen, a CDU európai uniós munkacsoportjának elnöke szerint politikus kollégái körében "nem népszerű" az eurótagállamok közös pénzügyi kötelezettségvállalásának lehetősége. Ezzel arra utalt, hogy Macron a közös kötvénykibocsátást is támogatja. (Ez megkönnyítené a gyengébb tagországok hitelfelvételét azon az áron, hogy a kötvények visszafizetésére Németország is kötelezettséget vállalna - a szerk.)

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, a megszorító gazdaságpolitika legkeményebb híve azt mondta egy keddi párteseményen, hogy Macron egyes javaslatai szembe mennek az európai alapszerződéssel. Csatlakozott főnökéhez annak az elvárásnak a megfogalmazásával, miszerint a franciáknak előbb a saját házuk táján kellene megkezdeni a rendcsinálást, mielőtt a közös európai lépésekről beszélgetni kezdenek.